Dear John
Udgivet 5. maj 2010 | Af: Benway | Set i biografen
Åh de lider, gør de, de stakkels mennesker i “Dear John”. Hvis bare de kunne være sammen, hvis bare ikke krigen rasede, og pligten kaldte, hvis bare ikke familiemedlemmerne blev så syge hele tiden. Åh ve, åh ve.
Den kvindelige part er den yndige Savannah, der står og sukker henført nede ved molen, da hun taber sin taske ned i vandet. Den muskuløse unge John springer dog prompte ned for at hente den og risikerer derved liv og lemmer. Det forekommer måske temmelig tåbeligt for en taskes skyld, men da Savannah har læst “Håndbogen i romantisk klicheadfærd for ungt par” og derved er klar over, hvad der forventes, bliver hun naturligvis omgående forelsket i ham. De ønsker at være sammen, men det er jo svært at få tid til, når Savannah hele tiden skal bygge huse for hjemløse, passe autistiske børn og generelt set arbejde på at give Moder Teresa mindreværdskomplekser.
Filmens omdrejningspunkt er i det hele stærkt afhængigt af, at vore hovedpersoner hele tiden formår at finde på nye grunde til, hvorfor de ikke kan være sammen, hvilket hurtigt bliver ganske belastende at overvære. Hurtigt hænger vi fast i en endeløs strøm højtlæsning af parrets dræbende kedelige breve, mens lydbaggrunden fyldes af musik, der er kitschet nok til at få Richard Ragnvald til at græmme sig. Da parret efter megen afsavn endelig kan forenes i elskov, er scenen så kunstig opstyltet takket være censuren, at man helst havde været fri. Folkene bag filmen kunne have lært meget af at se de klassiske Hollywoodværker grundigt. Hvis man pga. censur alligevel ikke kan vise sex på lærredet, er det langt bedre indirekte at antyde, at det er foregået.
Filmen er baseret på en roman af Nicholas Sparks, der også stod for det litterære ophav til tåreperseren “The Notebook”, men den film havde en langt mere velspillende rollebesætning samt en mere spændende historie, hvori figurerne udviste en dybde, der slet ikke et tilstede her. Den var også betydeligt bedre instrueret, og selvom svenske Lasse Hallström ikke er nogen stor instruktør, så er det alligevel overraskende at se ham fejle så totalt, som han gør i denne sølle omgang, der har candyfloss i stedet for sjæl. Ja vist, de lider så frygteligt meget deroppe på lærredet, men det er trods alt ingen grund til at bringe lidelsen videre til tilskuerne.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet