Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun
Udgivet 22. dec 2015 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Stakkels Søren Brun. Mens barndommen for de fleste er en uskyldig tid, hvor verdens uretfærdighed endnu ikke har åbenbaret sig, er den for Søren Brun bare én lang midtvejskrise. På vej mod pensionsalderen er han stadig den evige tvivler, alt for bevidst om at være en lille, undselig radise i et stort og farligt rabarberbed. Selv hans egen film kører ham ud på et sidespor til fordel for hans hund. “Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun”. Det er næsten til at græmmes over.
I mellemtiden er “Radiserne” jo selv blevet amerikansk kulturkanon og Bryan og Craig Schulz – søn og sønnesøn – piller ikke meget ved arvesølvet. Ufølsomme typer ville måske kalde “Filmen om Radiserne” for en smule gammeldags. En sammenligning med Pixars fremskridt inden for 3D-animation falder heller ikke ud til Søren Bruns fordel. Det fortællemæssige og visuelle niveau er et andet, men det virker egentlig fuldstændig overlagt. “Radiserne” byder på en simpel historie om at blive lidt bedre ven med sig selv til diskret jazzet underlægningsmusik. En Woody Allen-film for børn.
For at binde de lidt usammenhængende episoder sammen har man ladet Søren Brun forelske sig i klassens nye, rødhårede pige. Men det overordnede plot er mest en ramme, figurerne kan vise sig frem i, uden at det rykker for meget ved de karaktertræk, de er blevet populære på. Nuser er hund for de fleste visuelle gags, og den lille sekvens, hvor han finder sin skrivemaskine, er godt tænkt. Jeg studsede lidt over, at hans indre monolog er en børnestemme frem for den voksne mandsbaryton, jeg altid har forestillet mig, men det er vel strengt taget et spørgsmål om fortolkning.
Der skal engang imellem være plads til lidt gammeldags, afdæmpet børneunderholdning. Det hele glider selvfølgelig bedst ned, hvis man i forvejen kender Thomas og Schroeder og Nina, men mon ikke børnene hurtigt kommer på fornavn med dem alle. “Filmen om Radiserne” har ikke så store armbevægelser, men den har en masse gode sider, man gerne vil se. Den er venlig og varm med en stil, der er helt sig selv og alligevel totalt genkendelig. Ligesom Søren Brun. Er der snart mere at græmmes over?
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet