Freeheld
Udgivet 8. jun 2016 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Frihed er nærmest et grundstof i USA. Altid boblende i undergrunden som brændende texansk olie. De har så meget af det, at de er begyndt at eksportere til Mellemøsten. Desværre er kedelige typer i gang med at påpege, at friheden har grænser. Også i Guds eget land. De kan fx gøre som den kræftsyge betjent Laurel Hester og kræve, at samleveren Stacie Andree får del i tjenestemandspensionen. Ligesom alle andre politifruer. Dokumentaren “Freeheld” redegjorde fint, men den skulle altså nu blive til spillefilmen “Freeheld” og føre kampen videre med Julianne Moore og flere violiner.
Julianne Moore er rutineret hårdbar som stram politibetjent, der har levet så længe i skjul, at hun knap nok lægger mærke til de mandlige kollegers sexisme. Der skal en forelskelse til at åbne hende op, og Moore viser fint balancegangen mellem karriere og kærlighed i en mandsdomineret og homoforskrækket strømerverden. Hele romancen med Ellen Pages Stacie Andree er til gengæld en jappet udgave af Hollywoods evige brugermanual til dårlige datere. Spørg tøvende om telefonnummer, drik en håndbajer og flyt så ind i den villa! Vi har en tragedie at vise.
Man er intenst optaget af at vise den unikke normalitet frem, men det er immervæk noget som en dokumentarfilm også kan. Og sandsynligvis meget bedre. Jeg savner et æstetisk valg, en stilistisk begrundelse for at det her skal være en spillefilm. Michael Shannon er bister og solid som den forelskede makker. Steve Carell klovner rundt på automatpilot i spidsen for det store cirkus-aktivist nummer. Alle får vist, hvad de kan, men få gør et blivende indtryk.
“Freeheld” er en rodet mellemting mellem biografi, kærlighedshistorie og retssalsdrama. Når man ser flere og flere dokumentarfilm lege med formen og inkorporere narrative træk i spændende hybrider, bliver sådan en 1:1-fortolkning overflødig. Virkeligheden kan siges at holde for godt fast i den frie kreativitet. Fiktionen står stille, tilfreds med lidt stjernestøv og støtte til de svage. Men lad det nu ikke skygge for meget. Hesters kamp for frihed er vigtig og fortjener en film. Nu er der så bare to.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet