Guldfeber
Udgivet 15. feb 2017 | Af: Mikkel Twomey-Madsen | Set i biografen
Hvis du er en af dem, der har det svært med fx George Lucas’ opdateringer af “Star Wars” eller Spielbergs opdatering af “Nærkontakt af tredje grad” skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang, inden turen går ind til repremieren på Charlie Chaplins “Guldfeber” fra 1925. Det er nemlig ikke den originale version, der er på plakaten. I stedet er det Chaplins opdatering fra 1942, som er kortere og uden mellemtekster til fordel for Chaplins egen fortællerstemme. Selv i den redigerede version er “Guldfeber” dog igen en god film.
Med Chaplin får man jo ofte to sider at se: den sjove og den sentimentale. Og komik på stumme film lig med slapstick eller falde-på-halen. Som når Chaplins vagabond febrilsk forsøger at undgå at være på modtagerenden af Black Larsens riffel. Problemet er, at Big Jim McKay også har godt fat i riflen, så de to store mænd brydes heftigt om at bestemme, hvem der skal skydes. Chaplin gemmer sig under et bord, bag den ene mand, så den anden mand, men ligegyldigt hvor han hopper hen, ender riflen med at pege direkte på ham. Ideen er simpel, men det er eksekveret elegant, næsten som en dans. At det så ovenikøbet er to enorme, skæggede mænd, der ‘danser’, gør det bare endnu sjovere.
Det er stadig – eller måske rettere mere og mere for hvert år, der går – imponerede at se, hvad Chaplin kunne udrette. Det ser helt ægte ud, når han ufortrødent løber lige imod snestormen for bare at blive skubbet bagud i en lige linje. Eller når guldgraverhytten balancerer på en klippespids og rokker fra side til side. Et skridt for meget til højre og hytten styrter ned og Chaplin med. Det er “Fast & Furious”-spænding for sådan cirka 100 år siden.
Den var et hit i 1925, og den var igen et hit i 1942. Jeg er ikke helt sikker på, den er et hit i 2017, men den er et hit hos mig. Jeg fik på ny guldfeber af at se den i biografen. Næste gang napper jeg den nok hellere i originalversionen. For lige at få de manglende minutter, de manglende mellemtekster – og den lille smule manglende magi med. Det er guld.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet