Gummi T
Udgivet 16. maj 2012 | Af: Benway | Set i biografen
En af de allerførste biografture, jeg har nogen klar erindring om, var, da min mor tog mig ind for at se Søren Kragh-Jacobsens “Gummi-Tarzan”. Jeg må have været 7 eller 8 år, og filmen gjorde dengang et kolossalt indtryk. Her var for alvor en film, som handlede om den hverdag og det drama, jeg kunne se og opleve udspille sig hver eneste dag i skolegården.
At titlen i denne omgang er blevet til “Gummi T” og ikke “Gummi-Tarzan” skyldes hverken et kikset forsøg på at være hip eller for den sags skyld noget ønske om at modernisere fortællingen som sådan, men derimod slet og ret det bizarre forhold, at Disney ligger inde med rettighederne til Tarzan-navnet. Inde i selve filmen er “Gummi-Tarzan” dog stadig det lidet flatterende navn, som stakkels Ivan Olsen får smidt i hovedet, efterhånden som han terroriseres af både skolebøller og sin egen far. Buksevand og næseblod følger vore hovedperson i stride strømme, men en dag får han ikke desto mindre en chance for at bryde mange års undertrykkelse.
Fortællingen er ligeledes forsøgt opdateret til vores tid med en håndfuld moderne input såsom faderens drøm om at blive coach, og ellers er der tilføjet enkelte actionscener, som man forventer at finde i animationsfilm. Det er dog ikke mindst også disse, der kommer til at give kvaler undervejs. Selvom filmen er ganske velfortalt, så føles den ofte for lang på de forkerte steder, og samtidig er det svært at se bort fra, hvor stivbenet animationen er sammenlignet med de udenlandske film, vi er vant til.
Som så mange andre af Ole Lund Kirkegaards bøger har også “Gummi-Tarzan” en temmelig tragisk side. Søren Kragh-Jacobsens version tonede den ned, og “Gummi T” gør det samme i endnu højere grad. Konflikterne er de samme som før, men trods det temmelig barske emne giver denne udgave det hele en langt mere optimistisk følelse. Det er såmænd forståeligt nok, men det tager uundgåeligt også en hel del af biddet ud af fortællingen. Ole Lund Kirkegaards bog er fortsat en ganske uafrystelig oplevelse. Denne film må nøjes med at være en ganske sød bagatel.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet