Hysteria
Udgivet 30. nov 2011 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen
Meget vand er heldigvis løbet under broen, siden Victoriatiden satte nye, lave standarder for både snerpethed og slet og ret uvidenhed på det seksuelle felt. I 1880’ernes London blev op imod hver anden kvinde således diagnosticeret som “hysterisk” (læs: seksuelt frustreret), og lægerne var i vildrede med hensyn til behandlingsform. I “Hysteria” – en romantisk komedie om denne såkaldte sygdom – finder en ung læge omsider kuren: Intimmassageapparatet! Og præmissen for en snurrig, lille komedie er i hus.
Dalrymples teknik er imidlertid højst uortodoks: Massage af underlivet indtil stadiet af “paroxysme” indtræder – og patienten forlader konsultationen med blussende kinder og sovekammerøjne. Unge Mortimer kaster sig fro over det nye felt, men en arbejdsskade i form af overbelastet håndled (fnis) gør ham hurtigt ukampdygtig. Heldigvis er hans gode ven (Rupert Everett) leveringsdygtig i alverdens elektriske opfindelser, og snart har de to kreeret et hjælpemiddel, der både letter Mortimers manuelle arbejdsbyrde og efterlader de kvindelige patienter tilfredse på rekordtid: Vibratoren.
Mindre vellykket bliver det dog hen mod filmens slutning, hvor unge Mortimer blandt andet må gøre op med sig selv, hvem hans hjerte tilhører: Den bly Emily eller den viltre kvindesagsforkæmper Charlotte? Og om hans videre lægegerning skal fortsætte inden for dette nye, vibrerende felt. Alt sammen sat lidt for vægtigt i scene i en retssal af alle steder. Her falder den ellers så kåde, løsslupne tone desværre blytungt til jorden. Ikke at det nogensinde bliver rigtigt alvorligt – det kan man heldigvis takke skønne Gyllenhaals skælmske smil for.
Den megen vibreren, masturbation og orgiastiske fryd til trods er “Hysteria” til syvende og sidst en enormt sød og egentlig meget uskyldig lille film. Det bliver på intet tidspunkt mere eksplicit eller vulgært, end at man sagtens kan se den med sin mor eller gamle tante – og det endda uden at rødme alt for meget. Faktisk er to lystne ænder, der parrer sig for øjnene af de to lidt bornerte kærestefolk Emily og Mortimer det frækkeste, man præsenteres for. Det er jo trods alt Victoriatiden, vi befinder os i.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet