Insurgent
Udgivet 17. mar 2015 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Når støvet lægger sig, og det despotiske regimes præsident er faldet for frihedens sværd, løber kunderne ud af butikken og hen til den næste. Den næste udvalgte, den næste diktator, den næste tweenie-milliardforretning. Det er svært at se, hvordan “Divergent”-serien skal hæve sig over de andre franchises, der i et kort øjeblik har formået at holde bare lidt fast i os umættelige, men troløse kulturforbrugere. Det er endda svært at se “Insurgent” hæve sig op over sin forglemmelige titel. Men det er muligt, at se den lave en god forretning og skabe lidt midlertidig glæde hos teenagere og skolebibliotekarer
Veronica Roths mytologi er noget forsimplet vrøvl, men det er effektivt vrøvl, der lander lige ned i tidens trend af uhyggelige skildringer af en ikke så fjern fremtid. Udvalgsmøllen kører igen, Katniss pudser sine pile, Maze-runneren spiller kryds og bolle, så lige nu er det Tris Prior, der er vores eneste håb om frelse. Fordi hun ikke er specielt god til én ting, men ret ok til alle ting. Kernen i “Divergent”-serien er en skjult opmuntring til dem, der har mest brug for det: ubeslutsom vestlig ungdom, der bare er SÅ MEGET i live og bare føler SÅ MEGET, at 150 likes på profilbilledet er et eksistensminimum.
Identifikationen reddes af skuespillet. Når man blot indstiller sig på, at hver replik om arv, skæbne eller valg efterfølges af en kunstpause og et rugende blik, er der faktisk mange af scenerne, der lever med dynamiske replikker og overbevisende actionsekvenser. Shailene Woodley er såret, men troværdigt hårdtslående, Kate Winslet sutter på et iskoldt maltbolsje hele vejen igennem og Jai Courtney er underholdende led som Dauntless-vagthund.
Når “Insurgent” fungerer bedst, og det er når karaktererne taler sammen i stedet for at holde taler, glemmer jeg lidt, at det er endnu en pengemaskine, lavet til de overlevende efter Potter-feber, Twilight-mania, Hunger-hunger og så videre. Når den er værst, er det en farve- og humorforladt én til én-fortolkning af en konservativ, opretstående abes samfundsproblemer. Det er ikke nok til at være den udvalgte.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet