It’s a Wonderful Life
Udgivet 15. dec 2014 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Det er herligt at leve! Den følelse har jeg efter at have gen-gen-genset filmen med samme danske titel. “It’s a Wonderful Life”, som den amerikanske juleklassiker originalt hedder, vises i december i en ny digital kopi i Cinemateket i København. Og det gør bestemt ikke julen dårligere, at den nu er renset fra de grove filmkorn fra dengang i 1946.
I “It’s a Wonderful Life” er det altså den handlekraftige, dygtige ener, der hyldes. Det kan de godt lide i USA, men det kan jeg nu også. For det er ikke den gale ‘mig-først-cowboy-kapitalisme’, som Capra prædiker, men derimod den gode eners pligt til at handle for fællesskabets bedste. Det er da en god julemorale. George handler nemlig imod sit eget inderste ønske: Han vil væk fra sin hjemflække, Bedford Falls. Han vil rejse, ud at se verden. Men da han gang på gang er den eneste, der kan redde familiebutikken, Building and Loan – der udlåner penge til den amerikanske husdrøm – så bliver han hjemme. For de andres skyld. Hvilket jo som bekendt gør en så rig så rig på andet end de der dumme penge. Det er naivt, oprigtigt og ægte smittende, når det fortælles så begejstret som her med James Stewart i en signaturrolle.
Forhistoriens højdepunkt er livsromancen med den husmorperfekte barndomsflirt spillet af skønne Donna Reed. Hun er perfekt et hoved lavere end høje Stewart, hvilket giver mulighed for et utal af de her herlige nærbilleder, hvor der kan slås en diagonal streg igennem billedet. Fra forelsket øje til forelsket øje, når han kigger ned, og hun op. Det er klassisk Hollywood, da det var bedst. Ligesom når de danser charleston på kanten af svømmebassinet. Eller da George lover Reeds Mary månen med en lasso. Eller erstatningsbryllupsrejsen inde i deres faldefærdige drømmehus. Eller, eller, eller. Der er så mange filmøjeblikke, der gør det herligt at leve.
De mange filmøjeblikke får englevinger af en ærligt indigneret social samvittighed, der minder om, at lykken ikke er at bestige bjerget fra middelklasse til overklasse, men klare det, der burde være et menneskeretsligt krav om at undgå et liv i underklassen uden tag over hovedet. Indtil det juleønske er opfyldt for alle, så vil “It’s a Wonderful Life” være eviggyldigt aktuel jul efter jul og tiden derimellem.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet