Love & Friendship
Udgivet 10. aug 2016 | Af: paideia | Set i biografen
De fleste forbinder nok Jane Austen med romantiske forviklinger i den engelske overklasse og masser af høflig, men kedelig samtale. Det er en misforståelse. Hun er nemlig til forskel fra Brontë-søstrenes mere konventionelle romantik en gudsbenådet satiriker. Det bedste ved hendes historier er, når hun spidder det engelske samfund med al den retfærdige harme, som kun en person, der selv har måttet lide under dets konventioner, kan mønstre. Det er “Love & Friendship” et glimrende eksempel på.
“Love & Friendship” er løst baseret på en af Austens romaner, der først blev udgivet længe efter hendes død, imens titlen er lånt fra en anden. Disse brevromaner er blandt Austens tidligste og mindst anerkendte værker, hvilket betyder, at “Love & Friendship” ikke skylder noget til tidligere filmatiseringer eller BBC-miniserier. Der er plads til at lege med historien og gøre den mere moderne. Sådan en manøvre ender ofte galt, men her er det lykkedes.
Jeg må dog fremhæve Tom Bennett som den mand, Lady Susan har opstøvet til sin datter. Jeg tror ikke, jeg har set en sjovere karrikatur på den engelske overklasse siden “Monty Python”. Lady Susan pointerer over for datteren, at hun bør tænke på alle de kvaliteter, han kan tilføre et ægteskab: nemlig hans indtægt. Han er så sublimt stupid og akavet, at han stjæler hver eneste scene, han er med i. Hans rolle er voldsomt forstørret fra forlægget, og hans komik er klassisk, moderne situationskomedie, men jeg er overbevist om, at Austen selv ville have haft svært ved at undertrykke en fnisen.
Instruktør og manuskriptforfatter Whit Stillman har tydeligvis ville opdatere Austen til et nutidigt publikum og har derfor taget sig lidt friheder med materialet. Det tilgiver jeg gerne. Det vigtigste er stadig, at Stillman har bevaret en kerne af Austens humanisme og samfundskritik. Når det er i orden, så synes jeg faktisk kun, det er underholdende, at “Love & Friendship” minder mere om “The Real Housewives of Regency England” end en klassisk og korrekt BBC-filmatisering.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet