Lykken er lunefuld
Udgivet 4. aug 2010 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Kristin Scott Thomas er normalt et gedigent kvalitetsstempel for de modne dvælende film, som hun oftest begiver sig rundt i på sikker solid facon. Hendes erfaring og dygtighed kan camouflere større og mindre flossede kanter hos manuskript, fotografering og medspillere. Det kaldes også star-quality. Alt har imidlertid en begrænsning, og end ikke den fransktalende Kristin Scott Thomas kan redde den filmiske ugebladsnovelle “Lykken er lunefuld”.
Ovenstående taler egentlig for sig selv, men lad os alligevel kigge lidt nærmere på, hvorfor den 54-årige instruktør og manuskriptforfatter Catherine Corsinis “Lykken er lunefuld” er så tvivlsom og uudholdelig en film som tilfældet er. Det er hverken skuespillet eller fotograferingen, der halter. Kristin Scott Thomas er upåklageligt professionelt spillende i rollen som den forsømte overklassekvinde og leverer rudeduggende intense erotiske scener sammen med den spanske håndværker Ivan. På samme vis er Yvan Attal tilpas diabolsk og hævngerrigt kold som den besidderiske ægtemand. Det er bestemt ting at glæde sig over.
Filmen igennem står de ubegrundede klichéer i en alenlang kø for at komme til. Naturligvis er den hjemmegående overklassehustru ensom og forsømt. Naturligvis er hendes arbejdsnarkoman af en mand ond som satan selv, og endeligt er den spanske primitive håndværker selvfølgelig en storcharmør af rang, der knepper som en græsk halvgud. Hvorfor vælger Susanne pludselig at være sin mand utro – hvorfor? Vi ved det ikke, men det har måske heller aldrig været spørgsmål som ugens erotiske novelle har beskæftiget sig med. Derimod beskæftiger den sig typisk med kvalmende højdepunkter, som da Ivan fortæller om sin yndlingssang med titlen “Den syvende himmel”, som han straks bliver bedt om at fremføre af den ungpigeforelskede Susanne, der i det næste får sunget trussen af.
Instruktør Corsini bør uden tvivl søge manuskriptassistance til sin næste film eller i det mindste søge inspiration et lidt mere ambitiøst sted end bladkiosken – biblioteker skulle være ganske fortrinlige til den slags. Corsini har bestemt – ja undskyld udtrykket – håndværksmæssig tæft, men den jammerlige indholdsside kan selv ikke Mrs. Star-quality Kristin Scott Thomas redde, selvom hun vanen tro gør det, man kan forvente og lidt mere. Det samme kan ikke siges om “Lykken er lunefuld”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet