Mine eftermiddage med Margueritte
Udgivet 16. mar 2011 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen
Den franske “Mine eftermiddage med Margueritte” føles som en varm, doven sommerdag, hvor man ikke orker at tænke sine tanker helt til ende, men bare daser videre halvbagt i liggestolen. Man hygger sig på fortrinlig vis, er mere eller mindre underholdt og faktisk også lidt sulten undervejs. For det er trods alt en fransk film, og så skal der selvfølgelig både fortæres lækre, smurte baguettes og indtages en vis mængde trampede druer for at give den rigtige stemning. Og dét kan Gérard Depardieu om nogen.
At Jean Becker i sin spæde ungdom i starten af 1960’erne debuterede sammen med den nye bølge af filmkunstnere som Godard og Truffaut, hvis filmkunst rullede ud over Frankrigs grænser og efterlod efterdønninger verden over, er svært at få øje på i “Mine eftermiddage med Margueritte”. En helt igennem traditionel fortælling, der hverken afviger på historien eller det tekniske plan fra den gængse opfattelse af disse. Naiviteten og den rendyrkede feel-good-stemning, som filmen er sovset ind i fra start til slut, vil utvivlsomt være for meget af det gode for mange. Her er de eneste ‘skurke’ den skrøbelige Marguerittes slægtninge i det fjerne Belgien, der vil have Margueritte indlogeret på et billigere plejehjem.
I Francois Truffauts skelsættende debut fra 1959, “Ung flugt”, ser man nemlig en selvsagt noget yngre Maurier som drengen Antoine Doinels flagrende og utro mor. På mange måder synes hendes rolle i “Mine eftermiddage med Margueritte” som en art videredigtning eller ligefrem hyldest til Doinels mor. I tilbageblik ser man nøglescener fra Germains lidet lykkelige barndom, hvor mor serverede ørefigner og generel foragt på daglig basis. Og som gammel, halvskør kone har dette forhold ikke ændret sig en tøddel. Filmen byder her på lidt tiltrængt nerve og endda comic relief.
Lommefilosofien er allestedsnærværende i Jean Beckers marginale, men varme fortælling. Solen skinner fra en skyfri, fransk himmel, smældfede Depardieu nyder et køligt glas hvidvin, og gamle Margueritte læser højt og deler ud af visdommens kilde. Jo, livet er skønt – og det har man jo trods alt også brug for at blive mindet om en gang i mellem, hvor banalt det end kan lyde.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet