Mit liv som Squash
Udgivet 8. feb 2017 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Er der noget mere planløst end en squash? Eller courgette? Eller zucchini? Der er ingen, der ved, hvad den skal hedde, eller om den egentlig rigtig smager af noget. Den er der ligesom bare. Et billede på vag, proteinfattig ubeslutsomhed. Eller alt det, som fransk/schweiziske “Ma vie de Courgette” ikke er. En befriende kort og velfortalt animationsfilm, der på dansk bliver til “Mit liv som Squash”. Gaven til både utålmodige bio-børn og sprogforvirrede husmødre, der gerne vil spise lidt sundere.
Selv om Claude Barras og hans animatorer har gjort brug af claymation-teknik, er der et stykke vej til den nuttede forunderlighed, som Aardman Studios tidligere har gjort synonymt med modellervoks. Det er muligvis en kortslutning, men jeg blev ofte mindet om Dardenne-brødrene og deres skildringer af Europa som én stor, grim og betongrå rasteplads på E20. Der er simpelthen en alvorlig grundstemning i “Mit liv som Squash”. Dog er der også, ligesom hos de belgiske revsere i øvrigt, modstandsdygtigt håb og fandenivoldskhed tilbage i de håbløse.
På den måde er “Mit liv som Squash” en atypisk børnefilm. Klare farver og mærkværdige ansigter kommer ikke i vejen for et seriøst emne, men der er stadig plads til pruttehumor og vandballoner. Og så er der ingen onde voksne, bare rigtige mennesker i varierende grader af frygt for systemet. Alle virker lidt trætte af arbejdet, lidt slidte af bureaukratiet. På den baggrund er det fint, hvordan Barras så nøgternt lader sine børnefigurer slå til. Han gør dem hverken til overmenneskelige superhelte eller stakler, men gentager bare den enkle sandhed: det er ofte de voksne, der er bange.
Historien om Squash og hans venner er fuld af tunge emner, men den leveres med en ubesværet lethed, der kun bliver mere imponerende, når man medregner en spilletid på 66 fremr”gende minutter. Jeg glemte til tider, at det er lerfigurer der render rundt på et papbørnehjem. “Mit liv som Squash” er sandsynligvis det bedste, sådan en tør, identitetsforvirret agurk nogensinde kommer til at lægge navn til.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet