Nøgle hus spejl
Udgivet 11. nov 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
“Nøgle hus spejl” er et trekantsdrama. Om utroskab, ny kærlighed og drømmen om Paris. I Michael Noers nye film er der også indbrud om natten, flugt fra systemet og forbudte kys på nytårsaften. Der er hed sex, bebrejdende blikke og ømme favntag med en evigt lækker Ghita Nørby i opmærksomhedens centrum. Der er det meste. Og det hele foregår på et plejehjem.
Men så længe drømmen om et liv uden for akvariet er der, så er det til at holde ud. Ghita Nørby er som Jack Nicholson i “Gøgereden”. Hun drømmer om livet udenfor. Om Paris, som Frank Sinatra synger om for hende fra anlægget. Hun mangler selv sin Sinatra, der kan tage hende med på eventyr. Ægtemanden kan kun stirre og savle, imens hun desperat forsøger at få hjælperne til at holde ham oprejst til en sidste brudevals ved hjemmets seniordans. Han er så godt som død. Det er svenske Sven Wollter tvætimod ikke. Han springer ind på scenen som verdensmand med charmeklud og løfter om Istanbul og Paris, selv om han godt nok har svært ved at holde på kniven, når der skal skæres et æble. Han har Parkinson. The Shaking Swede kalder han sig, imens den aldrende gadedreng trækker en flaske rødvin op til banko.
Jeg er ikke tosset, bare forelsket,” siger Ghitas pensionist, da hun bliver konfronteret med ikke at kunne huske titlens tre ord så godt, som hun kunne tænke sig. Præcis med samme balancerede skrøbelighed som Julianne Moore leverede i Oscar-rollen i “Jeg er stadig Alice”. Men her handler det ikke kun om kroppens forfald, om accepten af at være blevet plejehjemsgammel. Det handler også om værdighed. Om selv at bage den tærte, drikke den vin til banko. Om at spejde fra tagtoppen til Paris og kysse en, man elsker, på nytårsaften.
“Nøgle hus spejl” er Michael Noers mest optimistiske og lette film siden carpe diem-dokumentaren “De vilde hjerter”, hvor en knallertbande kørte ad Pommeren til. Men det er stadig en film, der minder om, at systemet vinder 10 ud af 10 gange, hvad enten det er fængslet, den kriminelle bandeverden eller plejehjemmet. Det er langt til Paris. Men drømmen lever, så længe en charmerende svensker imod reglerne byder på rødvin til banko.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet