Operation Avalanche
Udgivet 22. feb 2017 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Det er alle konspirationsteoriers moder, den som Matt Johnson og Josh Boles leger med i “Operation Avalanche”. Idéen om, at amerikanerne forfalskede månelandingen for at vinde propagandakrigen mod russerne vil simpelthen bare ikke forsvinde. Nogle kalder det en årelang kamp for sandheden, andre en ligegyldig besættelse undfanget under sølvpapirhatten, men ingen har nogensinde givet et endeligt svar. Og netop det lille hul mellem bevisførelse og spekulation bruger Johnson og Boles som afsæt for deres smågeniale mockumentary, en energisk tur til 60’ernes spage-age komplet med Apollo-raketter, mænd i sort og kommunist-paranoia.
Logikken er til stede, og enhver, der bare har tvivlet lidt på NASA igennem tiden vil nyde at se Johnson og Williams forfalske og manipulere med sammenbidt klodsethed. Nærmest alt, hvad der nogensinde har været mistanke om ved månelandingen, får en tur: sandet og stenene, det blafrende flag, selv Stanley Kubricks påståede involvering rundes elegant. Han får hjælp af NASA’s eksperter til at lave “Rumrejsen år 2001”, og det falske dokumentarhold låner hans filmtricks. Det er tydeligvis med kærlig hånd, at “Operation Avalanche” binder filmhistorien sammen med storpolitisk virkelighed. Eller hvad vi nu tror, er virkelighed.
Johnsons og Boles’ største genialitet er derfor den totale gennemsigtighed. Alt, hvad agenterne gør, forklares med frasen: ’Vi er et dokumentar-filmhold', og vi demonstrerer bare, hvad der skal ske på den rigtige måne. Der skal ikke omformuleres meget, før det også kan siges om “Operation Avalanche” selv. Agent Johnson hedder også Matt og er instruktør. Manuskriptforfatter Josh Boles optræder som agent Boles. Der er konstant de her små vink til publikum. Og selv om gamle kameraer har givet et overbevisende 60’er-udtryk, og de hemmelige guerilla-optagelser inde fra NASA giver en nervøs realisme, er man aldrig i tvivl om, at vi ser på skuespillere. Man glemmer det bare ofte.
Hele pointen er, at vi gerne vil bedrages. Virkeligheden måtte gerne være en god film med sunde astronauthelte og russere, der får bank i rumkapløbet. Så selv hvis skeptikerne stod med det endelige bevis, ville de færreste nok tro noget nyt. “Operation Avalanche” prikker præcist til det lille korn af tvivl bagerst i hjernen, mens den samtidig åbenlyst fortæller dig, at den er en konstruktion. Og fremhæver, hvor lidt det kræver at snyde dig.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet