Pusher II
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 3. aug 2005 | Af: azathoth | Set på DVD
I “Pusher II” finder vi Tonny, der også var med i den første film. Her var han blot en biperson, men denne gang er han omdrejningspunktet. Filmen har ikke et stort forkromet plot og følger i stedet Tonnys gøren og laden i dagene efter han er kommet ud af spjældet.
Verden er ikke flink ved Tonny og der er stort set ingen der bryder sig om ham, på nær hans gamle ven Ø. Tonny har populært sagt det hele i munden, og forsøger med sit praleri konstant at vinde respekt blandt dem omkring sig. Men han er ude af stand til at gøre det der skal til og det gør ham til et let offer: Stort set alle han omgås med er ude efter ham i den en eller anden forstand. Han bliver svinet til, udnyttet eller generelt ignoreret. Det gør det svært at være Tonny, specielt når hans mission i bund og grund er at vinde anerkendelse fra sin far, den Bistre forbryderboss “Smeden”, som har et yderst køligt forhold til sin søn.
Tonnys søgen på anerkendelse er kernen i filmen, og den bringer ham ud i en lang række op og nedture, godt hjulpet på vej af de folk han har omkring sig: Hans far, der ser ham som uduelig, hans tidligere elsker Charlotte, som netop har født hans barn og derfor kun er interesseret i at få penge af ham, og pusheren Kusse Kurt der udnytter Tonny som gratis arbejdskraft. Og netop arbejdet for Kurt bliver Tonnys hæmsko, for det går i fisk og Tonny står pludselig med Kurts gæld på sine skuldre.
Mads Mikkelsen gentager rollen som Tonny, der denne gang har en del mere kød på sig. Mikkelsen spiller rigtig godt og leverer sine replikker som kun han kan. Han fylder rollen godt ud og vi ser en helt anden Tonny end den vi så i den første film. Man indser at der ligger meget mere inde bag facaden end den storskrudende pralhals vi så i den første film. Det er til dels Nicolas Winding Refns fortjeneste, men i særdeleshed Mads Mikkelsens. Hans præstation blev da også hædret med en velfortjent Bodil pris.
Leif Sylvester vender tilbage til skuespillet for første gang i syv år i rollen som Tonnys far “Smeden”. Han er lidt af en tikkende bombe, der på overfladen er stille og rolig men kan eksplodere af raseri. Sylvester gør det godt, især i de intense scener.
Resten af holdet består af mere eller mindre ukendte skuespillere. Nicolas Winding Refn har lavet en såkaldt “streetcasting” og har fundet en række lokale skuespillere til at indtage rollerne som Kusse Kurt, Charlotte, Ø og hans kæreste Gry. Det giver et godt autentisk billede af Amager, hvor filmen foregår. Især Anne Sørensen, der spiller Charlotte, spiller rigtig godt, mens Kurt Nielsen leverer en lidt klichepræget præstation som pusheren Kusse Kurt, der blot er en bleg version af Frank fra den første film.
Skuespillet og den rå realisme er absolut filmens højdepunkter og er med til at gøre filmen seværdig. Det er en efterfølger der sagtens kan stå på egne ben, men som ikke kan hamle op med sin forgænger hvis man sætter hårdt mod hårdt. Tonnys personlige problemer er simpelthen ikke lige så fængende som Franks desperate, panikagtige forsøg på at skrabe penge sammen til Milo. I modsætning til Franks situation, så er der i Tonnys et glimt af håb, og derfor mangler “Pusher II” i sidste ende lidt gennemslagskraft, der gør at den aldrig når helt samme højder som sin forgænger.
Dernæst er der et dokumentarprogram på ca. 20 minutter, der omhandler “streetcasting”. Dokumentarprogrammet fortæller lidt om de personer der er blevet castet og selve processen bag “streetcasting”. Det er ret spændende og interessant at se en instruktør som Refn, der er villig til at tage chancen med totalt uprøvede og uerfarne skuespillere.
Endeligt er der en samling trailere og tv-spots til de tre “Pusher” film.
Filmen er som efterfølger acceptabel og i stand til at stå på egne ben. Den kan dog ikke helt leve op til standarden sat af sin forgænger. Den tekniske side lider under Nicolas Winding Refns arbejdsmetoder, mens ekstramaterialet har i kvalitet hvad det mangler i omfang. Overall er det en ganske udmærket udgivelse, som man dog næppe køber for sine tekniske kvaliteter.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet