Robinson Crusoe
Udgivet 1. jun 2016 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Robinson Crusoe var en værre løgnhals. Alt det med kannibaler og Fredag og manden i ensom kamp imod naturen, det var bare for at virke interessant. I hvert fald hvis man skal tro den nye, børnevenlige udgave af Defoes roman. Livet i paradis er mere dyrenuttet og blidt duvende, end de skibbrudne praler med. Ja, faktisk på kanten af det kedelige. Sådan en slags forlænget weekend med klare farver og frugtbuffet. Og ligesom med fars video fra Lalandia kan spændingen være til at overse.
Det største problem er dog, at manuskriptet ikke bryder med anonymiteten. Crusoe og Mac spejler hinanden, som eventyrerne, der vil væk fra det kedelige, de kender, men de påvirker ikke hinandens udvikling. De bliver låst fast. Den ene som klodset tømrer og jæger, den anden som et let undrende kommentarspor. På samme måde bliver dyreflokken variationer over den tykke, den gamle, rappenskralden osv. Og så taler vi slet ikke om, hvordan en tapir, en ged, en isfugl, en kamelæon og et pindsvin er blevet de eneste beboere på en ø ude i ingenting.
“Robinson Crusoe” satser i det hele taget så meget på falden-på-halen-komik, at man i starten er bekymret for, om han overhovedet kan finde ud af at gå. Stilen er BONK og SKWAK og RUTSJ, og den følges hele vejen igennem. Det er nok kun familiens mindste, der stadig griner til sidst. Til gengæld får Peter Frödin lagt en fin blanding af ironi og sympati ind i Mac, der gør, at man smiler let af den pænt lykkelige slutning.
Hvad ville du tage med på en øde ø? Forestillingen om et privat paradis, hvor vi bestemmer alt, ligger dybt i os. Men BS og Bear Grylls har lært os, at man ikke kan overleve på Beatles-plader og Dostojevski-romaner alene. Naturen er vild og skal have kamp til stregen, måske skal man ligefrem æde insekter. I “Robinson Crusoe” går man den anden vej og sætter historien op som en venlig leg, hvor der er plads til fejl og at lade de søde dyr leve. Eventyret er sat på et lavere blus, der får alle med, men nok ville have solgt færre knaldromaner. Eller tv-programmer om folk, der tager Bubber med på en øde ø.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet