Soning
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 27. jun 2008 | Af: The Insider | Set på HD-DVD
Det er en ung pige ved navn Briony, der søger tilgivelse. Som 13-årig anklager hun sit hjems unge gartner, Robbie, for at begå voldtægt mod en besøgende pige i nattemørket. Briony spottede blot en vag silhuet, men hendes spirende seksualitet har gjort hende forvirret og jaloux på storesøster Cecilia, der elsker Robbie lige så meget, som han elsker hende. Blandt andet derfor holder Briony stædigt fast i anklagerne. Robbie bliver sendt i krig, Cecilia afbryder al kontakt med sin familie, og da Briony endelig indser sin løgns konsekvenser, drager hun til London for at arbejde som sygeplejerske for at sone sin ugerning og opbygge nok mod til at trygle sin søster om forladelse.
Intet superlativ synes tilstrækkeligt, når man skal beskrive filmens legendariske, fem minutter lange sekvens på stranden ved Dunkirk i Nordfrankrig, hvor Robbie oplever krigens vanvid på tæt hold. Tusindvis af statister deltager i scenen, som kun nåede at blive skudt tre gange, før kameramanden besvimede. Den måde, den allerhelvedes flotte sekvens sammenstiller krigens ubærlige vanvid med Robbies ligeså ubærlige længsel, er genial og blot en af filmmagernes mange uovertrufne ideer. Uovertruffen er også den sidste akts endegyldige twist, der kaster nyt lys på alt forinden, men på ingen måde fremstår som en gimmick. Det er en perfekt afslutning på en noget nær perfekt film – en hyldest til kunsten og et kunstværk, der fortjener at blive hyldet.
“Bringing the Past to Life: The Making of Atonement” (28 min.) når trods alt at fortælle en del om produktionen af filmen på trods af den korte spilletid, men den er ikke nær så interessant som Wrights kommentarspor. Hovedsageligt filmens historie og skuespil diskuteres, og der optræder desværre også en del klip fra filmen. Sørg i øvrigt for ikke at se dokumentaren, før du har set filmen, da slutningen også debatteres. “From Novel to Screen: Adopting a Classic” (6 min.) handler selvsagt om filmens forhold til dens romanforlæg, og den indeholder flere interviews med Wright, manuskriptforfatteren Christopher Hampton og romanforfatteren Ian McEwan, som desværre ikke når at sige meget.
“Soning” er et forbløffende mesterværk fyldt til bristepunktet med upåklagelige skuespillerpræstationer, smuk musik og nogle af filmhistoriens allerflotteste billeder. Både nerver og tårekanaler sættes på overarbejde af dette følelsesladede, multidimensionale melodrama, som beviser, at den blot 36-årige Joe Wright er en af vor tids dygtigste instruktører. Filmens fantastiske billedside ser eksemplarisk ud i HD, og skivens lydspor er også glimrende. Universal er for nylig begyndt at producere BD-udgivelser, så der går nok ikke længe, før “Soning” også bliver udgivet på Blu-ray. Men hvis man allerede ejer en HD-DVD-afspiller, så er der ingen undskyldning for ikke også at eje “Soning” på HD-DVD.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet