Sorgenfri
Udgivet 30. mar 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Der sker noget blodigt i dansk film. Det er debutanterne, der bløder. Jonas Arnby med sin bidende varulv i “Når dyrene drømmer”, Ali Abbasi med “Shelley”, en besættende slags “Rosemary’s Baby”-film, som jeg så på årets Berlinale, og nu “Sorgenfri”, hvor velfærds-zombier forsøger at æde Troels Lyby. Det er kulørt Hollywood i genren, men alligevel specifikt dansk bag den blodige facade. Og så er det ikke bare et nyskud, men også ret godt.
For det er ikke meget, vi ser til rædslerne, der truer rækkehusfreden på en middelklassevej i byen Sorgenfri. En mystisk virus breder sig, siger de i tv-nyhederne, der altid bringer dårligt nyt fra en verden i kaos. Pludselig sættes lokalsamfundet i karantæne. Militæret rykket ind, betonpiller sættes op, sorte presseninger dækker husene og der skydes på alt, der rør sig. Vi ved ikke mere, end det rækkehusfamilien med far, mor, storebror og lillesøster kan se ud igennem sprækkerne på presseningen, og Reimer Bo fortæller i nyhederne. Det er “Cloverfield”-klaustrofobisk.
Det mest skræmmende ved “Sorgenfri” er dog ikke de få rækkehus-zombier, men de effektfulde og horror-hårde klip imellem scener. Lyd og billede skifter, så det giver chok. Fra kødsår til kødgryde. Hvilket både er klamt og sjovt. En kødstuvning er bare ikke så lækker igen, når der klippes direkte fra et betændt, råddent zombiesår. Samtidig er det udansk militante militær, der sætter Sorgenfri i karantæne, herligt konsekvent. Infrarøde sigtekorn i panden på Troels Lyby, da han forsøger at bevæge sig ud. Ind igen. Eller dø. Det er Hollywood på en konform vej i Danmark.
Selv om ambitionerne i de danske genreskud endnu ikke når det svenske vampyrforbillede i “Lad den rette komme ind”, så tegner der sig en tendens. De danske debutanter vil se blod. Den her debutant vil se en almindelig rækkehus-teenager smække en zombie død med et baseballbat. Det er ikke Coca-Cola-stort, men en blød, blodig bolle fra Kohberg kan også gøre det.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet