Stormbreaker

InstruktionGeoffrey Sax

MedvirkendeSarah Bolger, Robbie Coltrane, Stephen Fry, Damian Lewis, Ewan McGregor, Bill Nighy, Sophie Okonedo, Missi Pyle, Mickey Rourke, Andy Serkis, Alicia Silverstone, Alex Pettyfer, Jimmy Carr, Ashley Walters, Richard Huw, Richard James, Alex Barrett, Julian Bucknall, Morgan Walters, Martin Herdman

Længde93 min

GenreAction, Action, Adventure, Adventure, Familie, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen13/10/2006


Anmeldelse

Stormbreaker

4 6
Ligesom historier om ufejlbarlige, inspirerende lærere, som underviser i ubehagelige forstadsmiljøer, og fortællinger om computeranimerede dyr, der for første gang bliver konfronteret med virkelighedens barske realiteter, er mængden af produktioner om tilsyneladende ganske normale teenagere, der pludselig sander deres skæbne som verdens (eller i hvert fald det umiddelbare nabolags) frelser, efterhånden ved at blive så enorm, at filmene kan tildeles deres helt egen undergenre. Men “Stormbreaker” er absolut en af de bedre af slagsen, og filmens 14-årige helt, Alex Rider, er interessant nok til at give andre ungdommelige helte som Harry Potter og Eragon baghjul.
Alex er forældreløs og bor sammen med sin onkel, Ian (Ewan McGregor), og sin amerikanske barnepige, Jack (Alicia Silverstone). Onklen arbejder angiveligt i den lokale bank, men han er rent faktisk (surprise!) en hemmelig, britisk agent. Da Ian bliver dræbt af den russiske lejemorder Yassen Gregorovich (Damian Lewis) under en mission, bliver Alex pludselig inddraget i et dødsensfarligt væv af internationale intriger. Det viser sig nemlig, at alle de karatetimer og bjergbestigninger, som Alex’ onkel slæbte ham med til, blev arrangeret med det ene formål at forberede Alex på hans fremtidige karriere som ung superspion.

Og nu er det naturligvis op til ham at forhindre en hævngerrig mangemillionær (Mickey Rourke) i at dræbe millioner af uskyldige med en dødbringende virus. Det lyder ikke synderlig originalt, men filmen har alligevel en del overraskelser i ærmet. Lad os starte med det veloplagte ensemble – især McGregor, Lewis, Bill Nighy og Stephen Fry gør indtryk, selvom ingen af dem er synderlig meget med. Alicia Silverstone er faktisk ganske acceptabel i sin første mindeværdige rolle i årevis, mens Rourke er god, men langtfra uforglemmelig. Men bedst er Alex Pettyfer i hovedrollen.

“Stormbreaker” (baseret på den populære bog af samme navn) kunne meget let være blevet én lang og ulidelig reklame for videospil, hårprodukter og elendige popsange maskeret som familiefilm. Men kun én enkelt gang fremstår mængden af ‘product placement’ en anelse enerverende. Midterdelen savner også en smule gejst, og en stort opsat hestejagtscene er slet ikke så spændende, som den burde have været.

Men især takket være den talentfulde skuespillerbesætning og et manuskript bestående af overvejende veldrejet dialog, velstøbte karakterer og fængende drama, bliver man revet godt og grundigt med. Humoren virker oprigtig og sjældent påklistret, og især filmens forfriskende seriøsitet imponerer. “Stormbreaker” henvender sig mest til børn, men den taler ikke ned til dem med flittig brug af plat pruttehumor og letforståelige banaliteter, som så mange andre familiefilm i øjeblikket gør. Man sidder rent faktisk og hepper på de gode og hujer af de onde.

Actionscenerne er i øvrigt vældig godt skruet sammen, og kampscenerne, som blev koreograferet af kampsportseksperten Donnie Yen (“Hero”), skal nok fryde tilhængere af den slags. Børn og unge vil med garanti elske filmen, og voksne kan sagtens nyde den i fællesskab med dem. Op til flere gange formår “Stormbreaker” at vække den indre drilske drengerøv til live. Det er trist, at filmen ikke blev den store kassesucces, så vi sandsynligvis ikke får lov til at se flere filmatiseringer af Anthony Horowitz’ populære bøger i serien.
VideoPræsenteret i 2.35:1 anamorphic widescreen format. Kontrasten er god, tilfælde af edge-enhancement og udtværing er forholdsvis fåtallige, og billedet er skarpt igennem hele filmen. Farverne virker en anelse for matte og drænede, hvilket af og til giver billedet et lidt småkedeligt look. Et hæderligt transfer.
AudioDiscen er udstyret med både et DTS 5.1 spor og et Dolby Digital 5.1 spor. DTS-sporet er lidt mere aggressivt, hvilket tjener en film som “Stormbreaker” godt. Men uanset hvilket spor, man vælger at høre, er der tale om et solidt og kraftfuldt auditivt bombardement. Sporene er spækkede med fede panoreringer, som samtidig virker troværdige og naturlige. Subwooferen er kanalnetværkets absolutte stjerne – bunden er simpelthen formidabel. Al dialog er også tydelig. En lidt mere raffineret, detaljerig atmosfære havde givet sporet topkarakter.
EkstramaterialeDisc 1 byder på trailere til “Stormbreaker”, “Apocalypto”, “Infamous”, “Arthur og Minimoyserne”, “Bobby”, “Trust the Man”, “Heroic Duo” og “Far til fire – i stor stil”. Resten af ekstramaterialet befinder sig på disc 2.

“The Making of Stormbreaker” (23 min.) er discens længste dokumentar. Vi hører bl.a. om bøgernes historie, iscenesættelsen af kampscenerne og diverse stunts. Men en stor del af dokumentarens spilletid bliver desværre bare brugt på at genfortælle plottet. Det er mest interessant at høre skuespillere som McGregor, Fry og Lewis udtale sig om filmens dengang 15-årige hovedrolleindehaver.

Der er 6 selvstændige featuretter: “From Page to Screen” (7 min.), “Stunts” (5 min.), “The Horse Chase” (3 min.), “Creating Sayle’s Tower” (5 min.), “Casting Alex” (6 min.) og “Donnie Yen” (4 min.). Der er desværre ikke en ‘play all’-funktion, og der er et par gentagelser fra den førnævnte dokumentar, men det meste materiale er nyt. De er alle ret korte hver for sig, men de indeholder op til flere fine klip og gode interviews.

Der er også et par nogenlunde (og kortfattede) selvstændige interviews. Det ene med Alicia Silverstone og det andet med Alex Pettyfer og forfatteren Anthony Horowitz (som også skrev manuskriptet til filmen). Modtagelsen af “Stormbreaker” bliver desværre aldrig debatteret, da alt materialet blev produceret før biografudgivelsen. Endelig indeholder discen musikvideoen til Roosters “Good to be Here”, som optræder i filmen.

“Stormbreaker” er en fornøjelig familiefilm, som opnår en fin balance mellem det seriøse og det afvæbnende barnlige. Den er ikke helt lige så gennemført som Robert Rodriguez’ nærtbeslægtede “Spy Kids”, men den er bedre end mange af de nyere Bond-film, som den i høj grad imiterer. Transferet er fint, men også lidt mat. Lydsporene er derimod mageløse. Der er ikke meget ekstramateriale, og de få featuretter er oftest en anelse overfladiske, men de henvender sig nok også mest til filmens primære målgruppe: Børn og teenagere. Men selv hvis man for længst har lagt folkeskoledagene bag sig, kan man garanteret finde meget at hygge sig med i “Stormbreaker”. En glædelig og anbefalelsesværdig lille overraskelse.


Trailer

Kort om filmen

For den 14-årige Alex Rider tager livet en heftig drejning, da hans onkel, Ian, myrdes under mystiske omstændigheder. Mystikken breder sig, for Alex opdager, at hans onkel ikke var den simple bankmand alle havde troet, men derimod arbejdede som hemmelig agent for specialstyrken MI6. Godt nok havde onklen ekstreme fritidsinteresser, og mange af dem havde han også ført videre til Alex, men at bank-erhvervet var et skalkeskjul for onklens egentlige identitet, havde Alex aldrig regnet ud. Nu får MI6 tilmed behov for Alex’ assistance. Via sit tætte forhold til onklen gennem årene er Alex blevet mere end en habil kampsportsudøver og uden selv at vide det, oplært som agent. Alex er derfor den rette kandidat til MI6 – for hvem mistænker en teenager?