Superswede
Udgivet 16. aug 2017 | Af: Lasse Martin Jørgensen | Set i biografen
Racerkører eller rockstjerne? Det var svært at se forskel dengang i 70’erne, hvor en rigtig Formel 1-kører havde langt hår, bakkenbarter og en forventet levealder, der var langt under gennemsnittet. “Superswede” fortæller historien om Ronnie Peterson, Sveriges største motorsportsstjerne nogensinde, der døde efter en ulykke på Monzabanen i 1978. Den fortæller også om en tid, hvor sportsstjerner var knapt så polerede, som de er i dag. En dragende blanding af glamour og dødsdrift.
Ayrton Senna havde Alain Proust. Lauda havde Hunt. Men Ronnie Peterson havde ingen fjender. Intet kæmpe ego, der krævede sin ret. Ingen interesse i det politiske spil, som Formel 1 også er. Han kørte bare den bil, han nu engang fik, så hurtigt han nu engang kunne. Og han var oftest bedre end den bil, han sad i. Derfor blev det aldrig til det verdensmesterskab, som selv rivalerne mente, han fortjente. Svenskeren med de lange, lyse og lokker og trompetbukserne var en flink fyr. Måske derfor mangler “Superswede” lidt af det adrenalinsus, som “Senna” og “Rush” præsterede. Til gengæld er beskrivelsen af racermiljøet, som en flok levemænd i evig livsfare, stærkt.
I sin form minder “Superswede” en del om “Senna”, der også dykkede ned i de enkelte løb, der blev afgørende for karrieren. Instruktør Henrik Jansson-Schweizer har desuden hvervet en lang række af de overlevende stjerner fra dengang. Niki Lauda, Jackie Stewart, Mario Andretti. Som talking heads sætter de ord på det, den stoiske, ordknappe svensker fortier i de mange arkivklip. Petersons datter besøger banen i Milano, hvor det gik galt i 78, da hun blot var to år gammel. De gamle racerkørere fortæller hende begejstret om farens kærlighed til sporten. Hans totale mangel på frygt. Og den efterladte datter smiler høfligt tilbage. Hendes mor kom sig aldrig over chokket. Endte med at begå selvmord. Der er meget elendighed i slipstrømmen af de korte Formel 1-liv.
Fortællingen om Ronnie Peterson er også en forhistorie til begivenhederne i “Senna”. En sidehistorie i “Rush”. Den talentfulde vandbærer, der vandt kollegernes respekt, men aldrig blev verdensmester. Som Formel 1-film er “Superswede” måske heller ikke verdens allerbedste. Men ligesom Ronnie Peterson er den alligevel nem at holde af.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet