X-Men: Apocalypse
Udgivet 18. maj 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Historien gentager sig selv. Det ved X-Men om nogen. 60’erne, 70’erne og nu 1980’erne. Atomoprustning under Reagan og Thatcher og nyt had imod dem, der er anderledes. Dem med X. Men måske er den også ved at gentage sig selv lidt for meget. Magneto bliver voldeligt vred, og verden skal reddes igen-igen. Alligevel viser “Apocalypse” med denne tredje omgang prequel, at det stadig er bedst og sjovest at være superhelt hos “X-Men”.
Fassbender er endnu mere fremragende og frygtindgydende end Ian McKellens udgave fra den første trilogi. Han har lagt et sårbart lag til mutanten, der kan mestre metal. I de dybe øjne gemmer der sig smerte og vrede fra Auschwitz og nu med nye tab her i “Apocalypse”. Det er den smerte og vrede, som den religiøse terror-gud nu udnytter, hvilket er endnu et særegent træk ved “X-Men”-serien. Den har altid blik for sin samtid. For lige som en IS-kriger så er Magneto ikke særlig religiøs. Men når man har tabt alt, og vreden er stor, så er det let at hade hele verden. Det er flot flettet ind af Bryan Singer & Co.
For selv om der er mange friske ansigter med, så er de alligevel gammelkendte. Jean Grey, Scott, Nightcrawler, Storm og så videre. Nu bare i de unge år. Dem, vi fulgte som voksne i “X-Men” og “X2”. Klogeligt sikrede Singer sig imod flere gentagelser på den front, da han nulstillede X-universet i den seneste film, da Wolverine rejste tilbage i tiden og ændrede den kendte fremtid. Nu kan alt ske. I teorien. For selv om ingen nu kender fremtiden mere, så virker det alligevel til, at historien og “X-Men” gentager sig selv.
Rygtet vil vide, at næste tur med “X-Men” rammer 90’erne. Det overflødige årti. Dengang du dansede på toppen af dine Buffalostøvler og sang med på “I’m Blue”. Det er der ærlig talt ikke meget Mystique over. Men for nu er jeg endnu ikke blevet træt af at se en vred mutant kaste metal efter en skaldepande i kørestol, der opfordrer os til at møde det onde med det gode. Og måske et kampfly. Det er dem, der gør, at det stadig er bedst og sjovest at være superhelt hos “X-Men”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet