Zero Days
Udgivet 22. feb 2017 | Af: Lasse Martin Jørgensen | Set i biografen
’Jeg har en søn. Han er ti år gammel. Han har computere. Han er så god med de computere. Det er utroligt.' Det er Donald Trumps ord. De stammer fra en af valgkampens debatter. Emnet er cyberkrigsførelse og -sikkerhed. Det var i hvert fald den vej spørgsmålet pegede. Svaret – knapt så meget. Trumps forvirrende ordfumleri pressede sig flere gange på i min erindring, mens jeg så Alex Gibneys “Zero Days” om den amerikansk skabte Stuxnet-virus, der blev designet til at bringe Irans atomprogram i knæ. Et glimrende sted at starte for præsidenten og os andre novicer, der ikke aner en brik om de kampe, som udspiller sig ved verdens nye, digitale frontlinjer.
Graveren Gibney har et usædvanligt skarpt øje for lyssky aktiviteter. Spørg bare Julian Assange, Lance Armstrong eller Scientology. Med sin sobre, nøgterne og – ærligt talt – lidt kedelige stil udreder Gibney gang på gang beskidte net af løgne og hemmeligheder. I “Zero Days” er det den amerikanske stat, der skal holdes til ansvar for sine ugerninger. For er det overhovedet forsvarligt at angribe et iransk atomværk med en kode, der smadrer dets atomcentrifuger? En krigshandling uden krigserklæring. Og hvilke konsekvenser kan det få, at USA nu har bragt en ny type våben i spil? Som den tidligere chef for CIA og NSA, Michael Hayden, siger: Når USA foretager sig noget, bliver det den nye standard. Andre lande vil føle sig berettigede til at gøre det samme.
Det hjælper heller ikke, at det er notorisk svært at sætte billeder på computerkoder, malware og cyberangreb. Her rækker Gibneys fantasi ikke længere end til billeder af blinkende servere, bunkevis af tykke kabler og rækker af ulæselige koder, der glider ned over lærredet. Et bedaget opkog af billeder fra film som “Wargames” og “The Matrix”. Det bidrager ikke synderligt til forståelsen af de komplicerede sager.
Det var Bush, der gav Stuxnet grønt lys. Øjensynligt uden bekymring. Obama havde bedre blik for det problematiske i de fordækte cyberangreb. Men typisk for ham fortsatte han alligevel ufortrødent. Nu er det så Trump, der skal jonglere med USA’s cybervåben. Måske er hans 10-årige søn klar med rådgivning. Ellers er Alex Gibneys “Zero Days” et fint sted at starte.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet