Spørg en kristen om Gud findes. Spørg en Real Madrid-fan om alle Barcelona-spillere filmer. Eller spørg en hardcorefan af Marvel eller Wes Anderson om de forgående film i serien alle er perfekte. Svaret er et stort, fedt og ukritisk ”JA!”

Filmfans har en formidabel evne til kun at se det positive ved deres favorit-franchise eller ditto instruktør, hvilket er både begejstrende herligt og kedeligt diskussionsdræbende.

Torsdag var der premiere på Wes Andersons film “The Grand Budapest Hotel”. Han er en instruktør, der har en stor gruppe af meget dedikerede fans, der elsker alt, hvad han laver. En af de største fans af Anderson er en dansk filmjournalist, der flere gange utvetydigt har erklæret, at ingen Wes Anderson-film er bedre end andre – de er alle geniale og perfekte, forstås.

Den slags filmpassion er fantastisk til at mobilisere forelskelse i film – det er der brug for. Men samtidig så dræbes enhver diskussion om filmene hurtigere, end man kan nå at sige Bill Murray. Det er en skam. For fanmiljøer lever af snak, debat og forventninger om og til film. Selve filmen er blot kirsebærret øverst på kagen, men filmsnakken er de knasende makroner, der gør, at vi ser frem mod det næste kirsebær.

I den anden ende findes dem, der er på tværs af film-religionerne. Dem, som sætter en ære i at være i opposition til alt, der er mode og mainstream. Her kan det lyde, at alle film fra eks. Marvel eller Wes Anderson skam måske nok er kirsebær, men i så fald er de dyppet i lort. Det diskussionsdræber også. Det er nuancerne, som her dyppes i lort.

Derfor er det herligt at opleve, at diskussionstråden til ugens Filmz-toppen: De bedste Marvel-filmatiseringer er fyldt med forskellige meninger og alternative lister. I sådan en diskussion er det en fornøjelse at være filmfan. For absolute sandheder burde kun være for religiøst troende (og Real Madrid-fans). Med mindre vi naturligvis taler om Coen-brødrenes film. Alt de laver, er jo perfekt, det ved alle…

Hvad mener du?Vis kommentarer (46)
Gravatar

#11 Rust Cohle 7 år siden

Stor fan af Moonrise Kingdom og andre Wes film, men må tilstå, at jeg har samme holdning til den nye film, som anmelder Johannes fra Jyllands Posten. 4 af 6 kan jeg strække mig til. Som vanlig excellent eksekveret, men morsomhederne finder jeg ikke særligt morsomme. Jeg skal dog nok gense den engang.
I think it's safe to say, that nobody here is gonna be splitting the atom, Marty!
Gravatar

#12 Kruse 7 år siden

#9: Right....det er Ispep der er en troll, og ikke ham(læs: dig) der ødelægger grundlaget for debat ved at blive personlig og tilsvine andre brugere med unødvendig grim tone.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#13 loki 7 år siden

www.peakoil.dk
Gravatar

#14 Riqon 7 år siden

Avengers-tråden var lidt en Paradise Hotel-oplevelse for mit vedkommende, hvor man på den ene side ikke skifter kanal og på den anden side bliver mere og mere flov over at se med. Til sidst overvinder fornuften dog, og man finder ignorer tråd-knappen. Beklager at jeg skriver "man", når man mener "jeg".

Derudover er jeg ikke helt sikker på, hvor enig jeg er med hovedoplæggets beskrivelse af fan-fænomenet. Min oplevelse er egentlig, at mange fans - folk med stærke tilknytninger til bestemte filmfranchises - forstår at være kritiske og ofte er mere kritiske end resten. Det er fordi vi er fans af Star Trek, at vi både roser og kritiserer de sidste par film for svagheder, og det sidste vejer nok faktisk tungere for os, som allerede har investeret i franchisen gennem en årrække. Jeg er selv lidt af en fan af Ridley Scott, men manden har godt nok lavet meget lort i sine ældre dage, og mens jeg ser glimt af hans visuelle genialitet i Prometheus, så er jeg ikke blind for filmens svagheder, bl.a. flere af dens direkte idiotiske eller bare intetsigende karakterer. Så det jeg prøver at sige er vel, at fans ofte er de største og mest dedikerede kritikere.
The only way to beat a troll is to not play their game.
Gravatar

#15 Doom 2: Hell on Earth 7 år siden

Kruse (12) skrev:
#9: Right....det er Ispep der er en troll, og ikke ham(læs: dig) der ødelægger grundlaget for debat ved at blive personlig og tilsvine andre brugere med unødvendig grim tone.


Det er jo urkomisk, at han selv ikke i denne tråd kan undlade at åbne ballet med at kalde andre for trolls - en tråd der skulle kickstarte debatten på en frisk. Hvem er så trolden? :-)
Doctor Last Warning
Gravatar

#16 Doom 2: Hell on Earth 7 år siden

Kruse (12) skrev:
#9: Right....det er Ispep der er en troll, og ikke ham(læs: dig) der ødelægger grundlaget for debat ved at blive personlig og tilsvine andre brugere med unødvendig grim tone.


Kruse hvis du læser debatten i vedkommende tråd for en ende af, så vil du se hvordan Ispep ynder at nedgøre andre i en nedladende tone men sin selvsmagende bedreviden. Når andre så stopper med seriøsiteten og sviner ham til, kan du jo spørge dig selv om hønen eller ægget kom først. Bare lad være at fortælle Ispep, hvad du kom frem til. Du kan være sikker på, at han vil sige du tager fejl.
Doctor Last Warning
Gravatar

#17 Kruse 7 år siden

Doctor Gelbes Fernsehgerät Zwei Doom (16) skrev:
Når andre så stopper med seriøsiteten og sviner ham til, kan du jo spørge dig selv om hønen eller ægget kom først.


Jeg synes nu ellers det fremgår ret tydeligt, at det er dig i indlæg #40, der først stopper debatten og går direkte til personlig tilsvining. Jeg kan måske forstå at du muligvis bliver sat igang af at Fridag beder dig om at snuppe en tudekiks i #35, men det er for det første ikke Ispep der skriver det og så synes jeg nu heller ikke det er så voldsomt igen.

Jeg har læst alle jeres indlæg i tråden igennem, og det har ikke ændret min opfattelse af at du gjorde væsentligt mere for at ødelægge debatten og du gik væsentligt mere efter manden end bolden end han gjorde. Det her skal ikke ses som en lovprisning af Ispep og hans ageren i tråden. Hvis man har været på Filmz i et stykke tid ville man vide at jeg har haft mine uoverenstemmelser med han, men dine gentagne personlige tilsvininger af Ispep (og senere Fridag), springer bare mere i øjnene, især på grund af at du tager den fuldt ud med sprogbruget. Og når det sker flere gange i en tråd, hvor der ellers kører en seriøs debat, så undrer det mig ikke at du får kastet troll-prædikatet efter dig, uanset om du har fortjent det eller ej.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#18 Ispep 7 år siden

Morsomt. Så er det pudsigt at filmz ser bort fra de svinestreger? Åh well, jeg tager det heller ikke så tungt ;)
Gravatar

#19 Kochie 7 år siden

Det kan ganske rigtigt være fantastisk at læse med i en tråd, hvor passionerede filmfans fra hver deres side af en diskussion ivrigt taler for og imod et givent emne.

Men nu, Filmz så at sige selv lægger op til debatten, vil jeg gerne spørge om, hvordan nedenstående indlæg kan få lov til at blive stående herinde:

Heller ikke når jeg skriver, at Ispik har et ekstremt lille lem, ja faktisk dét mindste i verden, som han prygler ekstremt hårdt mens han sidder helt ude på kanten af sin meget grimme Ikea-sovesofa med et endog særdeles piget mønster (hvor han ALTID sover alene; på nær med sin menneske-størrelse Hello Kitty dukke) mens hans småtudende ser filmklip med kvabsede mænd i latex, der omfavner hinanden og reciterer Strunge-digte, hvorefter han fortærer talrige vaniljekranse fra Karen Wolff Småkager, mens han vedbliver at tude sagte.
Fra #40 i denne tråd.

Det er i mine øjne komplet ligegyldigt, hvad der kommer forud for sådan et indlæg, skal det ikke bare slettes, sammen med andre indlæg fra samme skuffe?

Jeg synes, at Filmz er hjemsted for dygtige skribenter og meget passionerede brugere. Men jeg læser mindre og mindre med herinde grundet indlæg som ovenstående. Om det er fordi af den slags indlæg eller fordi, jeg slet og ret ikke er så passioneret omkring film i det hele taget som visse andre herinde, at jeg deltager mindre og mindre, ved jeg ikke helt - men jeg er noget mindre aktiv på Filmz, end jeg har været. Og jeg synes, at tonen herinde til tider er rædselsfuld.
Gravatar

#20 OxxY 7 år siden

En af forcerne ved film har altid været der nærmest ingen moderation har været, det har i mange år sørget for en selvmoderation blandt brugerne, og alt taget i betragtning har debatten herinde oftest været ganske sober.

Selvom et umoderet forum selvfølgelig også har det med at danne kliker og give en del magt til dem der er lidt hårdere i retorikken.

Her på det sidste er der dog nogle personer (husk nu der skal to til tango) der har formudret debatten gevaldigt.

Skriv ny kommentar: