Iron Man
Udgivet 30. apr 2008 | Af: filmz-Tyde | Set i biografen
Instruktør Jon Favreau har dog valgt at vægte det kulørte aspekt højest i historien om manden, der bygger en meget avanceret robotdragt til sig selv. Stark er en selvgjort superhelt på linje med Batman, der bygger sin heltestatus på sin egen opfindsomhed og personlige viljestyrke, fremfor overnaturlige evner. Dragten, der skal hjælpe Stark med at bekæmpe ondskaben i verden, præsenteres på linje med de mange biler og andre gadgets i filmen som endnu et stykke fantastisk legetøj. Her kommer filmens special effects også til sin ret – de benyttes til fordel for historien og underholdningsværdien fremfor bare at være ren CGI-blær. De forskellige stadier af byggeforløbet af dragten og afprøvningen af den, en slags mekanisk træningssekvens for Stark, er også nogle af filmens mest underholdende sekvenser. Desværre er resten af plottet i “Iron Man” sammensat af ganske forudsigelige elementer fra den efterhånden omfattende superheltegenre.
Bedre går det, når filmen koncentrerer sig om at underholde og lader Robert Downey Jr. om at styre showet i rollen som Tony Stark. Downey Jr. tilfører både humor og en smittende charme til karakteren, samtidig med at han ikke er bange for at udstille Starks dårligere sider. Det hele leveres på Downey Jr.’s afslappende facon, der gør, at de scener, hvor Stark er alene med sine gadgets og robotmedhjælpere, er filmens sjoveste. Blandt Downey Jr.’s levende medspillere leverer også Jeff Bridges varen som Starks handelspartner, Stane, der både agerer intern konkurrent i firmaet og faderfigur for Stark. Terrence Howard og Gwyneth Paltrow får desværre ikke helt så mange strenge at spille på som henholdsvis vennen Jim Rhodes og assistenten Pepper Potts. Deres primære opgave ender med at være som måbende tilskuere til Downey Jr.’s uforudsigelige opførsel som både Tony Stark og Iron Man.
Selvom “Iron Man” ikke får gjort meget mere end at etablere titelfiguren i løbet af sin to timer lange spilletid, så føles det ikke bydende nødvendigt med endnu en “Iron Man”-film efter denne første omgang – det skulle da lige være for at se, hvordan dragten kan udbygges yderligere. “Iron Man” er en stærkt underholdende, men også helt typisk helteberetning, der flyver forbi mindre vellykkede superheltefilm som “Fantastic Four” og “DareDevil”, men som på trods af en fin præstation i hovedrollen ikke synes at have nær så meget på hjerte som genrens bedste værker.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet