Indiana Jones og krystalkraniets kongerige
Udgivet 21. maj 2008 | Af: filmz-Angel Eyes | Set i biografen
Steven Spielberg, George Lucas og Harrison Ford har igen allieret sig med den håndfuld efterhånden aldrende folk, der var med til at sparke hele Indiana Jones-franchisen i gang i 1981. Spekulationerne omkring den fjerde Indy-film har været mange, og hvis der er nogen mytisk filmhelt fra Hollywoods bagkatalog, der kan spænde folks forventninger til bristepunktet, så må det være Indiana Jones! Derfor er det også med lige dele fryd og nervøsitet, at man går ind til det nyeste kapitel i den filmserie, man ikke havde troet ville blive genoplivet efter så lang tid.
Hvor “Indiana Jones og krystalkraniets kongerige” derimod mister lidt af lakken er i sit hovedplot. At kommunisterne er den nye fjende er et fint tiltag, der understreger, at filmmagerne ikke vil blive hængende i Anden Verdenskrig for altid. Men Cate Blanchetts Irina Spalko er og bliver en noget tam version af en hovedskurk, og der er et stykke vej op til Paul Freemans Belloq. Det er desuden en skam, at man har ladet hovedpræmissen for eventyret hvile på en kosmisk indblanding, der undsiger sig de religiøse motiver, som har været gennemgående for de tre forrige film. Det mytologiske, hvad end det er kristendommen eller Sankara-stenene i “Indiana Jones og templets forbandelse”, har bare en stærkere resonans end de fantasifulde udskejelser, som krystalkraniets kongerige i sidste ende bliver offer for. Det er som om, det er elementer, der hører hjemme i en anden film, og det er synd, for det skæmmer helhedsoplevelsen.
Harrison Ford er dog i sit es som den alderstyngede Indiana Jones, og hans spil overfor Shia LaBeoufs motorcykelknægt Mutt er en af filmens helt store forcer. Her ser man på vittig vis en slags gentagelse af far-søn-forholdet fra “Indiana Jones og det sidste korstog”, nu blot med Henry Jr. som senior. Også Karen Allen er et ømt gensyn som Indys tidligere udkårne, Marion Ravenwood, selvom hun gives alt for lidt tid på lærredet til, at de tos baggrund og spændingerne imellem dem når at udforskes ordentligt.
Som nostalgisk fryd for øjet er “Indiana Jones og krystalkraniets kongerige” en herlig rutsjebanetur gennem velkendte landskaber og farverige persongallerier. Action og humor er stadig fermt ekspederet, men der mangler lidt det overskydende glimt i øjet til, at filmen for alvor kommer op på siden af de tre forrige eventyr. Måske er filmen bare løbet fra tiden og ikke omvendt?
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet