Vejen til Guantanamo
Udgivet 12. mar 2007 | Af: kaduffo | Set på DVD
Godt nok er Shafiqs, Ruhels og Asifs skuldre tynget af småkriminelle aktiviteter i bagagen, da de forlader London-forstaden Birmingham for at deltage i et pakistansk bryllup og af omveje og ungdommelig naivitet havner i det sønderbombede Afghanistan, men som det også er filmens præmis, tyder alt for mange faktorer på, at de tre var udsat for et amerikansk komplot, hvor verdens politibetjent kunne retfærdiggøre sine krigsaktiviteter ved at sætte ansigter på en mulig fjende.
Selv om Winterbottoms dokudrama naturligvis – som alle dokumentarfilm inden for denne genre – har et politisk formål, er “Vejen til Guantanamo” i modsætning til mange beslægtede film anderledes nuanceret. De gode er ikke nødvendigvis gode, og de onde ikke nødvendigvis onde. Alligevel tegner der sig et mønster og et billede af en besættelsesmagt, der skider højt og flot på internationale krigskonventioner og menneskerettigheder. I første omgang er ofrene for den taktik de godt femhundrede fanger på Guantanamo-basen, der endnu ikke har været stillet for en dommer endsige blevet sigtet.
Fra de fugleburslignende fangehuller på Guantanamo følges, kombineret med de tidligere fangers udtalelser, livet i amerikansk varetægt med alt, hvad det indebærer af ydmygelser, tortur og fangemishandlinger. “Vejen til Guantanamo” skitserer en krig, hvor mennesker bliver til dyr eller behandles som sådan, og ingen – hverken fanger eller vogtere – bliver de samme igen. Winterbottom har med dygtighed formået at kombinere de mange interviews, arkivoptagelser og dramatiserede rekonstruktioner. Tilbage står et alt andet end prangende indtryk af en verdens politibetjent, der i demokratiets navn håndhæver ganske ublu metoder for at skabe fred i verden og en understregning af, at i krig gælder alle kneb.
Med “Vejen til Guantanamo” giver Michael Winterbottom verdens krigsmagnater en opsang, der bør give stof til eftertanke. Den filmiske rejse til basen på Cuba er en velkomponeret, velorkestreret beskrivelse af de midler, der tages i brug i amerikanernes klapjagt på en fjende, de ikke kender i en krig, de ikke forstår.
Samlet set er dette formentlig Michael Winterbottoms vigtigste film til dato. Hans beskrivelse af den amerikanskledede terrorkrig og særligt bagsiden af den bør give stof til eftertanke. Den tekniske side af denne udgivelse er dermed mindre vigtig, men alligevel skurrer det, at ekstramaterialet ikke har mere at byde på.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet