Chronicles of Riddick, The
Udgivet 15. aug 2004 | Af: azathoth | Set i biografen
Filmens baggrund og historie er en noget mudret affære. Den lægger ud med, at forklare baggrunden til filmens univers: galaksen er ved at blive overtaget af de grumme “Necromongers”, en slags religiøs dødskult der leder efter noget, der kaldes “UnderVerset”. I deres søgen udsletter de verden efter verden og konverterer eller dræber deres befolkninger. De ledes af den onde Lord Marshall, der efter sigende har været i dette “UnderVers” og er kommet tilbage derfra som en slags halvgud med mystiske og mægtige kræfter.
Konceptet omkring disse necromongers og deres såkaldte “UnderVers” virker temmelig forvirrende, specielt fordi det aldrig rigtig bliver gjort klart hvad hulen det er. Erobrere har aldrig behøvet en undskyldning for at erobre… men det har de altså i “TCoR”, selvom publikum måske ikke helt forstår den.
Efter at have gjort kål med dusørjægerne drager Riddick til planeten Helios Prime, hvor dusørjægerne blev hyret af en af Riddicks gamle bekendte, nemlig præsten Imam. Riddick finder frem til Imam, der præsenterer ham for en såkaldt “elementærånd” ved navn Aereon. Hun ønsker at Riddick skal bekæmpe de onde Necromongers, for det er nemlig forudbestemt, at han skal slå Lord Marshall ihjel. Riddick nægter at have noget med denne krig at gøre, men må hurtigt se i øjnene, at han ikke har noget valg, da Necromongerne invaderer Helion Prime.
Riddick flygter fra Helion Prime og løber bl.a. på endnu en gammel bekendt, nemlig pigen “Jack”, der dog har skiftet navn til det mere feminine “Kyra”. Men Necromongerne er lige i hælene på ham og han finder snart ud af, at han ikke kan undslippe sin skæbne.
Når den første forvirring over filmens mudrede baggrund har lagt sig, ser man at plottet er ganske simpelt og let at følge. Der er ingen store overraskelser i vente. Filmens første forplumrede kvarter afløses af en perlerække af actionscener.
I rollen som Aereon ser vi den yderst talentfulde Dame Judi Dench. Hun har dog ikke meget at spille med i “Riddick” og egentlig undrer man sig over, hvad hun dog laver i en film som denne. I rollen som Kyra ser vi Alexa Davalos. Kyra er nærmest en kvindelig udgave af Riddick og Davalos har den fornødne styrke og sejhed til at gøre det troværdigt.
Filmens skurk, Lord Marshall, spilles af Colm Feore og han gør det ret godt. Han tilfører rollen en tilpas blanding af ophøjethed og arrogance, som er nødvendig for en halvgud. I en rolle der ligger langt fra den sympatiske Eomér fra Ringenes Herre, leverer Karl Urban en ganske skræmmende præstation som Vaako, Lord Marshalls højre hånd. Thandie Newton spiller Vaakos konspirerende kone, men hun leverer en ganske uinspireret præstation og virker generelt ret ligegyldig.
Når man har set “Riddick” er man ikke i tvivl om, hvor de multi-mange millioner, der er blevet brugt på filmen, er forsvundet hen. Filmens visuelle side er ganske enkelt fantastisk flot og giver indtrykket af en episk film. Dette ses specielt i scenerne hvor Necromongerne invaderer Helios Prime. Omfanget af deres hær og angrebet i sig selv er nok til at tage pusten fra enhver.
Man tvivler ikke på, at der ikke er sparet på det mindste, når man ser de flotte og detaljerede kostumer og rustninger, samt de storslåede (og ofte dunkle) kulisser. Filmens CGI-effekter hører også til helt i toppen – faktisk er der ikke en finger at sætte på dem filmen igennem. Her er specielt de enorme udsigter over filmens forskellige planeter imponerende.
Hvis man koger alle disse ting ned, står man tilbage med en ganske storslået og episk action-film. Plottet, det gemmer vi godt af vejen, og i stedet nyder vi Vin Diesel der giver for fuld udblæsning i en lang række veludførte action-scener.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet