Benedict Cumberbatch kom til at udtale sig uheldigt, da han var gæst på det amerikanske talkshow ‘Tavis Smiley’. Skuespilleren blev spurgt om mangfoldigheden i den britiske filmindustri sammenlignet med den amerikanske.

Se også: Anmeldelse: “The Imitation Game”

”Farvede skuespillere har det også svært i Storbritannien,” sagde han og hentydede til, at britiske skuespillere som Idris Elba og Chiwetel Ejiofor har fået større succes i USA end i hjemlandet.

Det er termen ‘farvede skuespillere’, der har kastet Cumberbatch ud i noget af en modvind, og den britiske velgørenhedsorganisation ‘Show Racism the Red Card’ kalder skuespillerens udtalelser for ”gammeldags” og potentielt set stødende.

Nu undskylder “Sherlock Holmes”-skuespilleren sit dårlige ordvalg:

”Jeg er ked af at have brugt så gammeldags et udtryk som ‘farvede’. Der er ingen undskyldning for min idioti, og jeg er udmærket klar over, at skaden er sket. Jeg kan kun håbe på, at den her sag vil sætte fokus på, hvor vigtigt det er at bruge den rette terminologi, som er korrekte og ikke-stødende,” siger han i en officiel meddelelse.

Benedict Cumberbatch kan lige nu opleves i det historiske drama ”The Imitation Game”, der har bragt ham karrierens første Oscar-nominering.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.


Vis kommentarer (72)
Gravatar

#41 Nagash 5 år siden

Lawman (40) skrev:
#39 nu er det efterhånden også mange år siden Martin Luther King brugte ordet, og der er sket en udvikling siden da. Ligesom den generelle sprogudvikling i Danmark er gået hen imod, at ordet "neger" har noget stødende over sig. Bare fordi du mener at DU sagtens kan tillade dig at sige det, fordi DU ikke mener at det stødende efter DIN overbevisning, så ændrer det ikke på at det er et ord der er blevet anset som mere og mere stødende som årene er gået. Det kan vel ikke være så svært at forstå?


Hvordan er vores sprogudvikling lige det egentlig? For 10-15 år siden, var der ikke noget galt i at sige neger? Hvad er der sket med det ord på de 10 år?
Og jo, det er svært for mig at forstå, da jeg simpelthen ikke kan se det racistiske i ordet. Det bliver jo netop ikke brugt nedladende. Det gør nigger derimod. Det er et ord man bruger, for bevidst at nedgøre en person. Hvornår har neger været det?
Gravatar

#42 Lawman 5 år siden

Jeg kan ikke give dig en dybere forklaring på hvorfor udviklingen forløber som den gør. Men sådan er det jo med mange ord. Det må stå for egen regning at du ikke kan se det racistiske i ordet. Den generelle konsensus i samfundet (såvel som i tråden her) er at man ikke længere bruger ordet neger ligeså meget som man har gjort det.

For at besvare dit sidste spørgsmål, så siger jeg jo heller ikke at neger er et ord man bevidst bruger for at nedgøre en person. Ordet er bare ved/har mistet sin plads i det danske sprog som en almindelig betegnelse for mennesker med en mørk hudfarve.
Gravatar

#43 Nagash 5 år siden

Men det er jo hele min pointe. Ingen kan give en ordentlig forklaring på, hvorfor neger skulle have udviklet sig til et racistisk ord. Og jeg tror heller ikke på, at det betragtes som sådan i det danske sprognævn. Jeg skal indrømme, at min nudansk ordbog kun er af næstnyeste udgave, men den nævner ikke noget om, at neger er et stødende ord. Den nævner derimod specifikt, at nigger er et stærk stødende ord.
Så som jeg ser det, er det kun folks egen fortolkning (bl.a. din) at neger skulle være stødende. Måske fordi det ligger forholdsvis tæt på nigger.

Og lad os lige slå en ting fast. Jeg prøver ikke at overbevise nogle af jer om, at I bør bruge ordet. I har derimod alle travlt med, at jeg ikke bør. Det har jeg nu tænkt mig at blive ved med, indtil jeg får det sort på vidt, at det er et stødende ord. Så længe dansk sprognævn ikke siger det, så ser jeg ikke noget problem. Og som jeg har sagt før, så er jeg ikke blevet antastet af en neger, for at bruge ordet. Kun hvide, som mener de ved bedre end negrene selv.
Lidt ligesom andre bliver dybt forargede i dag, hvis man kalder en person med down syndrom for mongol. Selv er de oftest ligeglade. Folk med hareskår siger heller aldrig selv læbe-ganespalte.
Og lige netop DET, er det værste ved politisk korrekthed. Alle de frelste glemmer lige at spørge dem det handler om.
Gravatar

#44 Lawman 5 år siden

Det er fint. Så fortsæt du blot med at bruge ordet i flæng, nu hvor du synes det ikke giver nogen negative associationer. Ligesom med ordet samlebåndsarbejde. Du har jo tydeligvis din egen opfattelse af ordene, uanset hvad folk omkring dig mener.
Gravatar

#45 Nagash 5 år siden

Du har jo også din egen opfattelse. Hvem siger den er rigtig?
Gravatar

#46 Geekalot 5 år siden

Normal tror jeg ikke en neger blir stødt over at blive kaldt en neger, dem jeg kender har ikke. Kalde dem for nigger, så tror jeg venskabet ryger hehe. men kommer nok an på om det er nogen man kender eller ikke kende :)
Gravatar

#47 Nagash 5 år siden

Geekalot (46) skrev:
Normal tror jeg ikke en neger blir stødt over at blive kaldt en neger, dem jeg kender har ikke. Kalde dem for nigger, så tror jeg venskabet ryger hehe. men kommer nok an på om det er nogen man kender eller ikke kende :)

Lige netop. Nigger er også et stødende ord i min optik. Og det er bestemt heller ikke noget jeg bruger. Men neger kan jeg simpelthen ikke se som et stødende ord. Og som du siger, så finder de det ikke selv stødende. Det har jeg også sagt flere gange i tråden, men det springer modstanderne åbenbart over, når de skal argumentere deres sag.
Gravatar

#48 Den fede 5 år siden

Nagash (45) skrev:
Du har jo også din egen opfattelse. Hvem siger den er rigtig?


Nagash (37) skrev:
Selv skakmat


Seriøst hvor gammel er du?
Gravatar

#49 Nagash 5 år siden

Hvis du mener det er barnligt, hvorfor bruger du selv samme argumenter?

Hvorfor forholder du dig ikke i stedet til det jeg siger? Som sagt har jeg da spurgt, om de har noget imod ordet. Svaret er nej. Jeg har godt nok kun spurgt 3, for flere kender jeg ikke. Men ved du bedre end dem da?

Og angående min alder, ja så er jeg gammel nok til, at jeg er vokset op med, at sort og neger begge er neutrale og lige gode ord at bruge.
Jeg har stadig til gode at se en fra dansk sprognævn sige, at neger er blevet et negativt ord.
Må jeg spørge hvor du har det fra? Hvilken sprogekspert har fortalt dig, at det er fy fy?
Gravatar

#50 Mikkel Abel 5 år siden

Nagash:

Nagash (39) skrev:
Fair nok. Men nu bruger jeg så heller ikke udtrykket nigger


Nej det gør du nemlig ikke, fordi du ved det er negativt ladet. Og nu er det samme så ved at ske med 'neger', men det nægter du at acceptere fordi du klingrer dig til fortiden og tilsyneladende ikke forstår, at ord altså kan udvikle sin betydning igennem forskellige konnotationer. Så er det fuldstændig irrelevant hvad det oprigtigt betød, du må indrette dig efter 2015. Tidligere i debatten skrev du:

Nagash (28) skrev:
Hvad et ord er blevet forbundet med op gennem tiden, kan jo sådan set være lige meget. Jeg tager udgangspunkt i hvad ordet betyder og hvor det stammer fra. Om andre har brugt det i et racistisk sammenhæng, kan jeg jo ikke tage mig af.


Jeg spørger igen, hvorfor bruger du så IKKE ordet "nigger"? Vi har jo konkluderet at det startede neutralt, ergo burde det ikke være noget problem. Du kan jo være ligeglad med hvordan det har udviklet sig og er blevet brugt siden. :)

Nagash (39) skrev:
Men det var Martin Luther King selv der mente, at man burde bruge udtrykket Negro. Det danske synonym til det ord, er og bliver nu engang neger. Hvis den største forkæmper for sortes rettigheder mener det er det rigtige ord, så forholder jeg mig til det.


Jamen så er løbet jo også kørt for dig. Kunne det tænkes, at der var sket nogen udvikling de sidste 40-50 år? Det var en anden tid og en helt anden kamp, så det er sgu et mærkeligt argument. Desuden så lagde borgerrettighedsbevægelsen afstand til ordet "negro" bagefter Kings død, hvor de i stedet for brugte "black".

Nagash (39) skrev:
Det gjorde neger bestemt ikke. Det er først lige pludselig gennem de sidste par år, det pludselig er blevet negativt i nogle kredse. Hvorfor man så mener det, er jeg stadig undrende overfor. Hvornår er det decideret blevet brugt i en negativ sammenhæng?
Der er selvfølgelig forskel på om jeg siger "han er en neger" eller "han er bare en skide neger". Men så er det konteksten der gør det racistisk, ikke ordet selv.
Og som du selv siger til sidst. Jeg går op i ordets betydning. Det betyder slet og ret sort. Det er bare et fremmedord.


Jamen om ordet har skiftet mening henover et par år eller hundrede er da fuldstændig ligegyldigt. Pointen er at det har skiftet. Og nej, ingen kan udpege et decideret eksempel hvor du kan sige "HOV, der blev det brugt negativt, nu er betydningen ændret". Det er sket over år. Det handler om konnotationerne. Du er også nødt til at kigge på historien. "Neger" har skam været neutral betegnelse for mennesker med sort hudfarve, men dette var fx i en tid hvor der fandtes et racehieraki. Og her var "negere" altså slaverne. Så kan det godt være at for dig er neger = sort, men for mange medbringer det sig altså også konnotationer om at være slave og underlegen.

Nagash (39) skrev:
Det er jo lige så absurt, som at det også er blevet forkert at kalde en sort for negro på engelsk. Hvad skal man så sige på spansk? Man bliver jo ikke racistisk, hvis man bruger at spansk fremmedord på engelsk. Det virker ulogisk i mit hoved.


Jamen negro har for længst været forkert i USA. Og det er fuldstændig latterligt at indbringe hvad man siger på spansk, da det er en helt anden diskurs. Men jeg kan da fortælle, at man bla. bruger ordet "negrito" som forbindes med en ven, kæreste, familier osv. Altså, det har kun positive konnotationer modsat fx "negro".

Nagash (39) skrev:
Det vigtigste må vel være, at jeg ser negere som akkurat lige så gode (og onde) mennesker, som hvide, latinamerikanske, asiatiske personer og etc.


Det er også helt fint du gør det, men det er ikke det som det handler om. Det handler decideret om ordet "neger" og hvad det bringer med sig.

Nagash (41) skrev:
Hvordan er vores sprogudvikling lige det egentlig? For 10-15 år siden, var der ikke noget galt i at sige neger? Hvad er der sket med det ord på de 10 år?
Og jo, det er svært for mig at forstå, da jeg simpelthen ikke kan se det racistiske i ordet. Det bliver jo netop ikke brugt nedladende. Det gør nigger derimod. Det er et ord man bruger, for bevidst at nedgøre en person. Hvornår har neger været det?


Det handler igen om historien. For mange fører ordet til hudfarve, race og hierarki. Og der har man ikke lyst til at være "neger", for det var de underlegne. Igen, jeg kan ikke sige det nok, det handler om konnotationerne.

Nagash (43) skrev:
Jeg skal indrømme, at min nudansk ordbog kun er af næstnyeste udgave, men den nævner ikke noget om, at neger er et stødende ord. Den nævner derimod specifikt, at nigger er et stærk stødende ord.
Så som jeg ser det, er det kun folks egen fortolkning (bl.a. din) at neger skulle være stødende. Måske fordi det ligger forholdsvis tæt på nigger.


Jamen nu er det netop sådan, at ordets betydning skabes af folkets fortolkning. Og der er altså mange der anser neger som stødende ellers ville vi slet ikke have denne diskussion. Jørgen Schak fra Dansk Sprognævn siger det selv:

"Men hvem har bestemt, at vi ikke må sige neger herhjemme i Danmark?"

»Tja, det er i hvert fald ikke Sprognævnet og heller ikke staten. Det er sprogsamfundet, altså alle os, der bruger sproget, som bestemmer, hvilke ord der er korrekte at bruge,« svarer Jørgen Schack.


http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-ma-m... (LÆS DEN!)

Ergo, hvad der står i sprognævnet er altså ikke lov.

Nagash (43) skrev:
Og som jeg har sagt før, så er jeg ikke blevet antastet af en neger, for at bruge ordet. Kun hvide, som mener de ved bedre end negrene selv.


Og senere siger du:

Nagash (49) skrev:
Som sagt har jeg da spurgt, om de har noget imod ordet. Svaret er nej. Jeg har godt nok kun spurgt 3, for flere kender jeg ikke. Men ved du bedre end dem da?


NETOP. Du har spurgt tre, men du generaliserer at det må være nok til at det er godt for alle. Jeg udfordrer dig. Gå ud på gaden og find nogle fremmede mennesker med sort/mørk hudfarve og kald dem neger. Vend gerne tilbage med tilbagemelding.

Og vi kan da snildt finde tre, som ikke bryder sig om "neger":
http://www.bt.dk/underholdning/jeg-blev-altid-kald...
http://www.watanzania.dk/showtime/show.php?type=ar...
http://go.tv2.dk/2014-12-14-jeg-blev-kaldt-kulhove...
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/10831694
http://www.bt.dk/fodbold/balotelli-totti-kaldte-mi...

Nagash (49) skrev:
Jeg har stadig til gode at se en fra dansk sprognævn sige, at neger er blevet et negativt ord.
Må jeg spørge hvor du har det fra? Hvilken sprogekspert har fortalt dig, at det er fy fy?


Læs denne: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-ma-m...

Sprogeksperterne har accepteret at "neger" har fået negative konnotationer på sig. Nu mangler vi bare dig, Nagash.
I saved Latin. What did you ever do?

Skriv ny kommentar: