Benedict Cumberbatch kom til at udtale sig uheldigt, da han var gæst på det amerikanske talkshow ‘Tavis Smiley’. Skuespilleren blev spurgt om mangfoldigheden i den britiske filmindustri sammenlignet med den amerikanske.

Se også: Anmeldelse: “The Imitation Game”

”Farvede skuespillere har det også svært i Storbritannien,” sagde han og hentydede til, at britiske skuespillere som Idris Elba og Chiwetel Ejiofor har fået større succes i USA end i hjemlandet.

Det er termen ‘farvede skuespillere’, der har kastet Cumberbatch ud i noget af en modvind, og den britiske velgørenhedsorganisation ‘Show Racism the Red Card’ kalder skuespillerens udtalelser for ”gammeldags” og potentielt set stødende.

Nu undskylder “Sherlock Holmes”-skuespilleren sit dårlige ordvalg:

”Jeg er ked af at have brugt så gammeldags et udtryk som ‘farvede’. Der er ingen undskyldning for min idioti, og jeg er udmærket klar over, at skaden er sket. Jeg kan kun håbe på, at den her sag vil sætte fokus på, hvor vigtigt det er at bruge den rette terminologi, som er korrekte og ikke-stødende,” siger han i en officiel meddelelse.

Benedict Cumberbatch kan lige nu opleves i det historiske drama ”The Imitation Game”, der har bragt ham karrierens første Oscar-nominering.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.


Vis kommentarer (72)
Gravatar

#31 Den fede 5 år siden

Mikkel Abel (30) skrev:
Det handler ikke om politisk korrekthed, det handler om respekt


Nemmerlig.
Gravatar

#32 Geekalot 5 år siden

Vil bare lige sige der er ingen der skal kalde mig for hvis ! så i fame racister !!!!!!!

Hvid er hvid
sort er sort
brun er brun

ikke en skid med racisme at kalde folk for hvad de er.
Gravatar

#33 Nagash 5 år siden

Mikkel Abel (30) skrev:
Sikke noget bullshit. Hvorfor kalder du så ikke sorte mennesker for "niggers"? Det betyder jo også originalt "mennesker med sort/mørk hudfarve". Det gør du ikke fordi "niggers" har udviklet sig med tiden og har fået negative konnotationer. Ligeledes er det ved at ske med ordet "neger", som mange tolker som negativt ladet. Det nytter ikke du klandrer dig til ordets oprindelige betydning, for sprog og ords betydning udvikler sig nemlig konstant. Det er muligt at du ikke mener noget ondt og DU ikke synes der er noget forkert ved ordet, men det er der altså mange andre der synes. Så hvorfor er det så vigtigt for dig, at bruge ordet "neger"?[quote]
Det er jo noget vrøvl du fyrer af. Nigger er og har altid været et racistisk udtryk. Du tænker nok på negro, som man bruger/brugte på engelsk. Prøv at slå det op i en spansk ordbog (hint: det betyder sort).
Hvorfor er det da så vigtigt for dig, at jeg bruger ordet sort, når neger også betyder sort, det er bare taget fra latin i stedet for dansk. Er det nu hvilket sprog man bruger, der afgør om et ord er racistisk?

[quote=Mikkel Abel (30)]A'hva? Hmm, tror jeg vil til at kalde folk fra Asien for "skævøjet". Muligt at andre har brugt det i racistisk sammenhæng, men personligt mener jeg intet ondt med det, det er bare den letteste måde for mig, at beskrive folk fra Asien. Kan du se hvor det går galt? Du kan ikke rende rundt og lave dine egne definitioner på ords betydninger og forvente, at vi andre skal forstå dine hensigter.


Jeg kalder da min kæreste for skævøjet, det gør hun i øvrigt også selv. Hun er koreaner. Jeg kalder hende også en drage forresten.
Igen, lad nu de forskellige nationaliteter selv bestemme.
Jeg siger det igen, ingen sort person, har klandret mig for at kalde dem neger. Det har mange hvide personer derimod. Nu også dig. Er det ikke en lidt sjov måde at bekæmpe racisme på? Det er jo klasseeksemplet på politisk korrekthed der tager overhånd.
Gravatar

#34 Nagash 5 år siden

Den fede (29) skrev:
Det giver nemlig masser af mening. Jeg er helt på linje med det, du skriver. Vi skal lade være med at være så fandens politiske korrekte, men vi skal også lade være med at postulere, vi har en bedrevidende facitliste, der dikterer hvad der er det korrekte at sige. Begge dele er nemlig ekstremer, der ikke gavner noget som helst.

Og et godt råd der kan spare dig noget tid - Nagash er ikke diskussionen værd (for HAN har alle svarene). Han vil, som du rigtigt siger, ikke se videre end sin holdning, og jeg har ham faktisk mistænkt for bare at diskutere for at diskutere.


Hvor mange sorte har du spurgt, om det er okay at kalde dem neger, eller om man bør sige sort eller afro? Det lyder mere som om du er bedrevidende. Og dikterer i øvrigt selv, hvad der er korrekt at sige. Bare modsat vej. Så hvem er os har så ret.
Jeg står jo ikke og siger, at alle skal sige neger. I må selv om hvad I bruger. Bare I ikke bruger nedladende ord som perker eller nigger (indsæt selv flere).
Jeg siger derimod bare, at jeg forbeholder mig retten til at sige det.
Angående sprogudvikling, ja så står ordet stadig i Gyldendals nudansk ordbog, så mon ikke den er godkendt endnu. Deri står de nedladende ord netop ikke.

Angående din sidste kommentar i dit indlæg, så har du tydeligvis også alle svarende. Det er muligt jeg står meget fast på mine holdninger, men så er vi jo to ;)
Gravatar

#35 Mikkel Abel 5 år siden

Nagash (33) skrev:
Det er jo noget vrøvl du fyrer af. Nigger er og har altid været et racistisk udtryk. Du tænker nok på negro, som man bruger/brugte på engelsk. Prøv at slå det op i en spansk ordbog (hint: det betyder sort).
Hvorfor er det da så vigtigt for dig, at jeg bruger ordet sort, når neger også betyder sort, det er bare taget fra latin i stedet for dansk. Er det nu hvilket sprog man bruger, der afgør om et ord er racistisk?


Nej, nigger har ikke altid været racistisk. Nigger startede på ligefod med negro, noir og négre, som alle var neutrale termer for en person med sort/mørk hud. Alle fire ord stammer fra det latinske 'niger' (sort). Nigger blev dog brugt meget racistisk i 1700-tallet og op igennem tiden, og derfor ses det hårdere på end fx "neger". Men siden du kun går op i ordets originale betydning, så kan du jo ligeså godt udskifte neger med nigger, da det originalt har fuldstændig samme betydning.

Du er evigt opsat på, at du gerne må bruge ordet 'neger' fordi det også betyder sort. Men det handler jo netop om specifikt ordet "neger", der igennem tiden har fået negative konnotationer på sig. Ligesom det skete med 'nigger'. Noget som beskrivelsen "sort" endnu ikke har på samme niveau.

Nagash (33) skrev:
Jeg kalder da min kæreste for skævøjet, det gør hun i øvrigt også selv. Hun er koreaner. Jeg kalder hende også en drage forresten.
Igen, lad nu de forskellige nationaliteter selv bestemme.
Jeg siger det igen, ingen sort person, har klandret mig for at kalde dem neger. Det har mange hvide personer derimod. Nu også dig. Er det ikke en lidt sjov måde at bekæmpe racisme på? Det er jo klasseeksemplet på politisk korrekthed der tager overhånd.


Det er også bare helt fint. Hvis det ikke krænker hende og det er den form for humor i har sammen, så skal ingen ændre på det. Men igen, hun er din kæreste og det er mellem jer to. Ville du også kalde en asiat det, som du overhovedet ikke kendte?
Fint nok, at ingen sort person har klandret dig for at bruge ordet "neger". Men hvor mange har du reelt kaldt det ansigt til ansigt?
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#36 Den fede 5 år siden

#34

"Retten til at sige det"....here we go again. Jamen det er fint, hold du bare på din flotte hellige ret. Men en dag vil du finde ud af, at verden ikke drejer rundt om dig og din navle.

Mikkel Abel (35) skrev:
Nej, nigger har ikke altid været racistisk. Nigger startede på ligefod med negro, noir og négre, som alle var neutrale termer for en person med sort/mørk hud. Alle fire ord stammer fra det latinske 'niger' (sort).


Skakmat.

Gravatar

#37 Nagash 5 år siden

Nu har jeg kigget rundt på Google i en halv time. Jeg kan ikke finde noget på, at "nigger" faktisk var et neutralt ord en gang. Men peg mig gerne i retning af noget konkret.

Og ja, jeg forbeholder mig skam retten til at sige det "Den selvfede". Det er muligt du er uenig, men jeg er så også uenig med dig. Det kommer vi ikke længere med. Jeg kan stadig ikke se nogle steder, at neger er nedladende. I min nudanske ordbog står der bare: En person der stammer fra Afrika. Synonymer: Sort, Nigger (stærk nedladende).

Selv skakmat.
Gravatar

#38 Mikkel Abel 5 år siden

Fra Wikipedia:

Nigger is a noun in the English language. The word originated as a neutral term referring to black people, as a variation of the Spanish/Portuguese noun negro, a descendant of the Latin adjective niger ("color black"). Often used disparagingly, by the mid 20th century, particularly in the United States, it suggested that its target is extremely unsophisticated

[...]

The variants neger and negar, derive from the Spanish and Portuguese word negro (black), and from the now-pejorative French nègre (negro). Etymologically, negro, noir, nègre, and nigger ultimately derive from nigrum, the stem of the Latin niger (black) (pronounced [ˈniɡer] which, in every other grammatical case, grammatical gender, and grammatical number besides nominative masculine singular, is nigr-, the r is trilled).

http://en.wikipedia.org/wiki/Nigger
http://www.etymonline.com/index.php?term=nigger

Nigger is derived from the Latin word for the color black, niger. According to the Random House Historical Dictionary of American Slang, it did not originate as a slur but took on a derogatory connotation over time

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longter...

Although nigger has been used to refer to any person of known African ancestry, it is usually directed against blacks who supposedly have certain negative characteristics. [...]
Dictionaries typically defined nigger as a synonym for Negro, Black, or dark-skinned people. See, for example, Wentworth (1944, p. 412). Recent dictionaries are more likely to mention that nigger is a term of contempt.

http://www.ferris.edu/news/jimcrow/caricature/

Nigger har altså haft en neutral betydning, men blev meget hurtigt forbundet med noget negativt. Men du går jo op i den originale betydning, så brug du bare løs.
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#39 Nagash 5 år siden

Fair nok. Men nu bruger jeg så heller ikke udtrykket nigger. Men det var Martin Luther King selv der mente, at man burde bruge udtrykket Negro. Det danske synonym til det ord, er og bliver nu engang neger. Hvis den største forkæmper for sortes rettigheder mener det er det rigtige ord, så forholder jeg mig til det.

Og du siger det også selv, nigger blev hurtig forbundet med noget negativt. Det gjorde neger bestemt ikke. Det er først lige pludselig gennem de sidste par år, det pludselig er blevet negativt i nogle kredse. Hvorfor man så mener det, er jeg stadig undrende overfor. Hvornår er det decideret blevet brugt i en negativ sammenhæng?
Der er selvfølgelig forskel på om jeg siger "han er en neger" eller "han er bare en skide neger". Men så er det konteksten der gør det racistisk, ikke ordet selv.
Og som du selv siger til sidst. Jeg går op i ordets betydning. Det betyder slet og ret sort. Det er bare et fremmedord.
Det er jo lige så absurt, som at det også er blevet forkert at kalde en sort for negro på engelsk. Hvad skal man så sige på spansk? Man bliver jo ikke racistisk, hvis man bruger at spansk fremmedord på engelsk. Det virker ulogisk i mit hoved.

Det vigtigste må vel være, at jeg ser negere som akkurat lige så gode (og onde) mennesker, som hvide, latinamerikanske, asiatiske personer og etc.
Gravatar

#40 Lawman 5 år siden

#39 nu er det efterhånden også mange år siden Martin Luther King brugte ordet, og der er sket en udvikling siden da. Ligesom den generelle sprogudvikling i Danmark er gået hen imod, at ordet "neger" har noget stødende over sig. Bare fordi du mener at DU sagtens kan tillade dig at sige det, fordi DU ikke mener at det stødende efter DIN overbevisning, så ændrer det ikke på at det er et ord der er blevet anset som mere og mere stødende som årene er gået. Det kan vel ikke være så svært at forstå?

Skriv ny kommentar: