Aladdin
Udgivet 17. dec 2013 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Jeg vil vove at påstå, at havde det ikke været for Disneys “Aladdin”, så var DreamWorks’ “Shrek” og flere af Pixars perler aldrig blevet lavet. Hvorfor? Fordi “Aladdin” var en succesfuld uropførelse af en splinterny slags animationsfilm – som ovennævnte tydeligvis tog ved lære af – hvor klassiske tegnefilmsvaremærker (prinser, prinsesser, talende dyr, melodiske sange osv.) blandes sammen med hypermoderne tiltag – lige fra klare referencer til alskens kendisser og andre film til markante spring i tid og sted, som sprænger historiens rammer. En “Tusind og en nat”-filmatisering med flyvende tæpper, sabler, aber og ubåde, cheerleadere og Arnold Schwarzenegger?! Hvem havde set dén komme?
Hverken Elliott eller Rossio havde tidligere arbejdet på en tegnefilm, så de havde ikke nogen forudindtaget holdning til, hvordan en film som “Aladdin” skulle skrues sammen. Disney havde ellers haft en ubrydelig regel om, at deres eventyrfilm ikke måtte henvise til verdenen uden for fiktionen – blandt andet for at forhindre, at filmene en dag blev forældede, fordi ingen længere begreb referencerne. Men filmmagerne blæste på kutymerne – især da den løsslupne Robin Williams begyndte at brillere i lydstudiet.
Filmens pragtfulde, postmoderne potpourri af klassisk eventyrfortælling og nutidig humor var helt unik i 1992, men er siden hen blevet imiteret utallige gange – ofte uden held. En af grundene til, at den fungerer så godt netop i “Aladdin”, er, at ligevægten mellem den rimelig traditionelle eventyrhistorie og den mere flyvske humor er mere eller mindre perfekt. Aladdin og Co. er ikke nær så sprælske eller interessante som den grinagtige Genie, men de er bestemt heller ikke ubetydelige statister…
Og så bliver jeg lige nødt til at skamrose filmens danske lydside og særligt Preben Kristensen, der giver den gas som Genie. Den talentfulde Linie 3-entertainer med den skønne sangrøst virker lige så skræddersyet til rollen som Williams, og han leverer samtlige replikker med imponerende indlevelse og smittende entusiasme. Man forstår da også godt, hvorfor Kristensen har været entusiastisk omkring tjansen, for “Aladdin” er en herlig humørspreder, som bugner af romantik, charme og joviale jokes, der endnu ikke har mistet deres pondus her 21 år efter biografpremieren.
Præsenteret i 1080p/AVC 1.85:1. På Blu-ray ligner “Aladdin” snarere en film, som blev tegnet og udgivet i år end for godt 20 år siden. Her er ikke ét støvkorn, og billedet er så skarpt, at man i langt højere grad kan nyde detaljerigdommen i animatorernes fantastiske tegninger her, end man kunne på dvd. Farverne er direkte bedårende, og kontrasten er også fænomenal. Jeg bemærkede ingen edge-enhancement, og ikke engang en mikroskopisk mængde banding kan forhindre transferet i at score topkarakter.
Diskens engelske DTS-HD Master Audio 5.1-lydspor er lige så imponerende som transferet. Især panoreringerne tager kegler – når det flyvende tæppe flyver rundt i den underjordiske hule, mens det regner med kæmpesten, begynder man næsten instinktivt at dukke sig af frygt for, at man pludseligt får tæppet i hovedet. Derudover kommer replikkerne klokkeklart igennem og har en vidunderlig rumklang – Jafars dybe stemme får nærmest gulvet til at vibrere. Musikken omslutter også lytteren via samtlige kanaler, og baghøjtalerne summer af liv hele vejen igennem. Den danske lydside gengives desværre blot via et almindeligt Dolby Digital 5.1-mix, og når man skifter mellem lydsporene, kan man tydeligt mærke, at det danske mix ikke har samme punch som det engelske. Men de danske skuespillere (som nævnt i anmeldelsen) leverer en lige så fantastisk indsats i lydstudiet som deres amerikanske kollegaer, så det er dejligt at have adgang til begge spor.
Produceren Amy Pell samt makkerparret Ron Clements og John Musker, der både producerede, medforfattede og instruerede “Aladdin”, har indtalt et udmærket kommentarspor til filmen, som rummer mange fascinerende anekdoter – vi hører bl.a. om, hvordan Robin Williams’ improvisation i lydstudiet påvirkede tegnernes arbejde, at Aladdins udseende er baseret på Tom Cruise, og om hvordan manuskriptet ændrede form, mens filmen blev produceret. Det er dog en skam, at her ikke også er kommentarsporet med adskillige af filmholdets animatorer, som befinder sig på den udenlandske BD-udgivelse af “Aladdin”.
Hvis man slår “Sing Along with the Movie”-funktionen til, så dukker der undertekster op under filmens sange, således at man kan synge med på dem. Her er to slettede scener (samlet varighed: ca. 6 min.), som ikke er færdiggjorte og derfor præsenteres som en række (hovedsageligt farveløse) storyboards med tilhørende lyd og musik. Scenerne, som bestemt ikke savnes i den endelige udgave af filmen, bliver introduceret af Clements og Musker. Duoen introducerer også skivens fire slettede sange (samlet varighed: ca. 14 min.), som er ganske hæderlige (især “Proud of Your Boy”), men i modsætning til numrene i den færdige version af filmen skubber disse saksede sange ikke plottet fremad. Her er også tre musikvideoer: to til “A Whole New World” og én til “Proud of Your Boy” fremført af “American Idol”-deltageren Clay Aiken.
Derudover er her trailere til “Flyvemaskiner”, “Tinker Bell and the Pirate Fairy” og spillet “Epic Mickey 2: The Power of Two” samt en kort reklame for Disneys forlystelsespark. Disse videoer præsenteres i 1080p, mens resten af ekstramaterialet er opskaleret fra SD.
“Aladdin” er måske ikke den største perle i Disneys enorme, glitrende skattekiste, men det er formentlig selskabets sjoveste film – ikke mindst takket være Robin Williams’ sensationelle indsats i lydstudiet, hvor han lagde røst til historiens gemytlige lampeånd, hvorefter filmmagerne skabte tegnefilmshistoriens måske festligste figur med afsæt i Williams’ arbejde. Det er både underligt og ærgerligt, at Williams nærmest ikke dukker op i diskens ekstramateriale, men her er trods alt en masse ekstra godter, og filmen ser fantastisk ud i HD og lyder lige så godt. Derfor – og fordi “Aladdin” simpelthen er en vittig og visuelt vidunderlig familiefilm – bør denne Blu-ray smides ind under samtlige børnefamiliers juletræer.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet