Big Fish
Udgivet 12. apr 2004 | Af: The Insider | Set i biografen
“Big Fish” lyder som et typisk feel-good drama med en distinkt romantisk aroma, og havde det ikke været for Tim Burtons visuelle touch og hans imponerende skuespillerbesætning, havde det været en yderst forglemmelig affære. Hvad der er af enkelte glimrende ideer i historien formår sjældent ikke at drukne i den store, platte sødsuppe. Historien om den lille mands usandsynlige, storstilede bedrifter i et pessimistisk og skeptisk samfund er klassisk og set mange gange før, og her i “Big Fish” slentrer historien afsted i et yderst langsommeligt tempo på støt kurs mod en af de mest forudsigelige og skuffende slutninger i mands minde. Filmen er fyldt med flade og hule stereotyper, som er så endimensionale, at man hurtigt mister interessen for deres udvikling og handlinger.
Danny Elfman har ikke lavet et rigtig godt score i årevis, og han prøver her tydeligvis at lyde som Thomas Newman med sin flittige og ukarakteristiske brug af tunge, langsommelige strygere. Men Elfman når ikke Newman til sokkeholderne, og resultatet er Elfmans mest forudsigelige og kedelige værk til dato. Det er desværre typisk, at Elfman netop skulle modtage en Oscar-nominering for dette score, når han har produceret talløse andre af langt højere kvalitet og mere i hans egen personlige, finurlige stil, som burde have været nomineret.
Tim Burton er primært kendt for sine unikke og overdådige visuelle evner og hans store talent står også frem her i “Big Fish”, men Burton er langt mere mådeholden og behersket end sædvanlig, hvilket gør “Big Fish” til en visuel fornøjelig film, men ikke en særlig interessant eller egenartet visuel overraskelse.
På trods af historiens overflod af banaliteter og klicheer, er det svært ikke at blive en smule rørt af og til, hvilket er lige så meget skuespillernes fortjeneste, som det er Burtons. For Burton er ikke blot det finurliges mester, men samtidig også en mand udstyret med et godt øje for skuespillere og evnen til at presse så mange opfindsomme og skarpsindige dråber ud af disse, som manuskriptet tillader. Uheldigvis er manuskriptet til “Big Fish” så stift og farveløst, at Burton i visse tilfælde er blevet lagt i kreativitetsdæmpende håndjern.
“Big Fish” er vellavet og flot med enkelte interessante overraskelser, men en film som i sidste ende efterlader én fiskende efter den dybere mening bag det hele.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet