Brendan og hemmelighedernes bog
Udgivet 29. nov 2012 | Af: Outbound Sith | Set i biografen
Jeg kan huske, dengang det ypperste inden for animation var den årlige tegnefilm fra Disneys hellige haller. Den var sædvanligvis smukt håndtegnet og fulgte en tradition, som jeg hyggede mig med hver juleaftensdag, når “Disneys juleshow” rullede over skærmen. Jeg ser stadig trofast “Disneys juleshow” hvert år, men den håndtegnede stil er desværre efterhånden et fossil. Et levn fra en gammel tid. Disney har lukket deres afdeling for håndtegnet animation, og nu er alle de nye film – både fra Disney, DreamWorks og Blue Sky – computeranimerede og ofte udgivet i 3D. Det hyggelige og genkendelige… følelsen af, at ”det der kan jeg også tegne, hvis jeg øver mig”, er forsvundet. Men heldigvis kommer der engang imellem en film, der hylder de gamle dyder. “Brendan og hemmelighedernes bog” er sådan en film.
Historien er en klassisk, opbyggelig fortælling om at bruge sin fantasi, stole på sine venner og trodse autoriteter på det rigtige tidspunkt. Ikke noget decideret nyskabende der. Det nyskabende – eller snarere nyopfundne – er den visuelle stil i filmen. Alle karakterer har deres egne, letgenkendelige ansigtstræk og kropsholdninger. Brendan er lille og vaks, hans onkel er enormt høj og tynd og med en ditto næse af den slags, der udstråler autoritet. Skovfeen Aisling er mest af alt et lille ansigt omgivet af langt, bølgende og kridhvidt hår.
Enkelte gang brydes den helt traditionelle stil dog af mere moderne greb. Selvom det er en håndtegnet film, er der i en række sekvenser, hvor den titulære bogs hemmeligheder for alvor illustreres, alligevel hentet lidt assistance fra computeranimation. Men det forstyrrer ikke indtrykket, for det er gjort meget nænsomt og i perfekt harmoni med omgivelserne, og helheden er meget betagende. Og det er ikke nær så bemærkelsesværdigt, som når der pludselig benyttes split screen-kompositioner til at drive historien fremad. Dette er også gjort med omtanke og med respekt for helheden og de traditioner, filmen bygger på.
For “Brendan og hemmelighedernes bog” er dybt forankret i keltisk folklore. Bogen fra filmen findes f.eks. i virkeligheden, flere af karaktererne er bygget over virkelige personer eller myter fra den tid, og mange af filmens mønstre og monstre er hentet fra den irske kulturs bagkatalog. Historien er måske en smule simpel for et moderne publikum, men spilletiden på 75 minutter passer perfekt, og man efterlades med en fornyet tro på, at håndtegnet animation stadig indeholder en særlig magi.
Anmeldelsen er skrevet på baggrund af den originale, engelske version af filmen, og derfor er de danske stemmepræstationer ikke blevet bedømt.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet