Chihiro og heksene

InstruktionHayao Miyazaki

MedvirkendeRumi Hîragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takashi Naitô, Yasuko Sawaguchi, Tatsuya Gashûin, Yumi Tamai, Yô Ôizumi, Koba Hayashi, Tsunehiko Kamijô, Takehiko Ono, Ryûnosuke Kamiki, Bunta Sugawara

Længde125 min

GenreDrama, Drama, Tegnefilm, Tegnefilm, Animation, Animation, Adventure, Adventure, Fantasy, Fantasy, Familie, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen10/10/2003


Anmeldelse

Chihiro og Heksene

5 6
Af en eller anden grund – og jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor – eksisterer der en fordom, som dikterer, at man ikke kan være tilhænger af specifikke anime-film eller manga-tegneserier uden at være fan af hele “baduljen”… man kan altså ikke synes om prisbelønnede og roste film som “Akira” eller “Ghost in the Shell”, uden også at være fan af kommercielle og forfærdelige tv-serier som “Pokémon” og “Dragonball Z”? Mange folk har også den mentalitet, at ingen kan lave tegnefilm bedre end Disney eller Pixar. Men Japans ukronede animations-mester Hayao Miyazakis seneste mesterværk: “Chihiro og Heksene” (eller “Sen to Chihiro no kamikakushi” som den hedder på japansk, og kendt som “Spirited Away” på engelsk) bør være nok til én gang for alle at få gjort op med denne latterlige fordom og overbevise skeptikerne.

Miyazaki ynder at bruge små piger i sine films stærkeste roller, og “Chihiro og Heksene” er ingen undtagelse. Filmen handler om den 10-årige pige Chihiros oplevelser i en betagende fantasi-verden, hvor hun febrilsk forsøger at undgå at genere den koldblodige og magtfulde heks Yubaba, samtidigt med at hun prøver på at finde en kur mod en forbandelse, som har forvandlet hendes forældre om til gigantiske grise. I de 125 minutter den varer (hvilket nok vil føles lidt tungt for mange børn) støder Chihiro på en lang række mysteriøse, farverige og bedårende væsner, som selv ikke Disneys største og mest kreative hoveder ville have kunnet kreere.

Ligesom filmens mange karakterer er filmens animerede univers aldeles forbløffende. Mængden af tegnede detaljer er forbløffende og overvældende. Mange tror, at japanske tegnefilm stilistisk er meget stive og kedelige, hvor det ikke er meget andet end karakterernes mundtøj som bevæger sig. Sådan er det bestemt ikke her i “Chihiro og Heksene”, hvor hvert enkelt tegnede billede synes at udstråle liv og energi, og som ofte er mere farverige og fascinerende end virkelighedens verden. Tilhængere af Miyazaki vil uden tvivl nikke genkendende til denne billedmæssige detaljerigdom.

I modsætning til stort set alt andet i filmen, så føles musikken særdeles vestlig, ligesom den gør i mange andre af Miyazakis film. Dette er dog ikke ment som en kritik, da den søde og elegante musik fungerer særdeles godt. Det er Jô Hisaishi som står bag det medrivende score, og han komponerede også den fænomenale musik til Miyazakis forrige og endnu bedre film: “Mononoke-hime” – kendt som “Princess Mononoke” blandt os vestlige, og en af genrens absolut bedste film. Lydsiden i japanske tegnefilm plejer også ofte at være mere afdæmpet og subtil end i de europæiske og amerikanske film af slagsen, og det gælder også her. Men lige som mht. musikken er dette ikke en kritik, da lydsiden passer perfekt sammen med billederne på lærredet. Lyden, musikken og billederne går sammen op i en højere og smuk enhed.

Miyazaki kan som regel godt lide at proppe diverse (ofte obskure) referencer til virkelige hændelser og situationer ind i sine film. Derved kommenterer han indirekte visse umoralske og uetiske aspekter af dagligdagens hændelser og menneskehedens kollektive psyke. Eksempelvis kommenterede Miyazaki i “Mononoke-hime” menneskehedens udradering af regnskoven, og her i “Chihiro og Heksene” er det menneskehedens grådighed, der bliver taget fat om. Hvordan dette bliver gjort, mener jeg at den enkelte tilskuer selv må prøve at tage stilling til, så jeg derved ikke spolerer filmen for nogen. Det er her, filmen desværre synes at famle lidt, hvorfor den ikke sikrer sig topkarakter, eftersom denne underliggende kompleksitet får filmen til at virke en smule fortænkt. Det vil sikkert smide de fleste børn af sporet, mens det vil holde de mere intellektuelt begavede tilskuere beskæftiget.

Her i Danmark bliver filmen både udgivet på dansk og på originalsproget, “Chihiro og Heksene” virker egentlig som en ret besynderlig film at synkronisere, da den er en smule for voldsom og sofistikeret for børn (i hvert fald for børn her i den vestlige verden, som slet ikke er vant til animation på så højt og gennemført niveau). Undertegnede har udelukkende set filmen på japansk og engelsk, så jeg kan desværre ikke fortælle, hvor godt den danske synkronisering fungerer. Efter sigende skulle den være ganske god og passende… Men uanset om filmen så ses på dansk eller japansk, så er det et uundgåeligt faktum, at “Chihiro og Heksene” er en fabelagtig visuel fryd for øjet, som man bestemt ikke bør gå glip af.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Chihiro og hendes forældre er på vej til deres nye hjem, men da hendes far forsøger med en genvej havner familien på en øde, mudret landevej. Som i et drømmesyn når de frem til en forladt forlystelsespark og en restaurant fyldt med mad, men uden gæster og personale.

Mens forældrene kaster sig over maden, fornemmer Chihiro en fare og som mørket falder på oplever hun til sin skræk, at området er fyldt med ånder og hendes forældre forheksede. Snart får hun hjælp af den mystiske dreng Haku i et overdådigt eventyr fyldt med spænding, sjov og uhygge.