Contagion
Udgivet 2. nov 2011 | Af: NadiaRegitze | Set i biografen
Indimellem lancerer Hollywood en “sygdomsfilm”, hvis mål er at sætte en god, gammeldags paranoia i gang blandt publikum, samtidigt med at den advarer imod netop den slags. Hvem kan ikke huske “Outbreak” fra 1995 eller Terry Gilliams fremragende nyklassiker, “12 Monkeys”? Det seneste skud på stammen er Steven Soderberghs “Contagion”, der kan prale af at have en lang række prominente skuespillere på rollelisten. Dog er det en lidet overbevisende og ikke helt fejlfri film.
“Contagion” er en film, der gerne vil tages seriøst som katastrofedrama, men den fungerer bedst, når den stiler efter at være en realistisk satire om menneskelige reaktioner i ekstreme situationer. Filmen sigter tydeligvis efter en realistisk tone, men den klinger ofte falsk – såsom hver gang Krumwiede dukker op. Bloggeren spilles af Jude Law, som har fået sat en ekstra tand på fortænderne, så han virkelig ligner en ækel slyngel (der er jo ikke noget så skurkagtigt som en fremtrædende tand). Krumwiede kickstarter en slags informationsvira, som i filmen anses som lige så farlig som selve sygdommen, men Laws rolle virker udelukkende som et fortænkt og påklistret forsøg på at indsætte en menneskelig antagonist.
I det hele taget er det de menneskelige relationer, der er mest interessante i “Contagion”. Når Beth Emhoff i filmens første scene hostende ringer til elskeren i Chicago, vil vi straks vide mere om alle de ufortalte sandheder, der lurer under overfladen. Det er, når “Contagion” bliver til en politisk advarselsfabel og taber den menneskelige vinkel af syne, at den mister sit tag i os.
Set fra et teknisk standpunkt er “Contagion” ganske imponerende. Den enkle, men virkningsfulde, underlægningsmusik af Cliff Martinez styrker i høj grad filmens trykkende stemning, mens Soderberghs eget, blændende kameraarbejde har givet filmen et mørkt og køligt skær, der (i hvert fald visuelt) gør filmen til en mindeværdig, moderne dystopi.
Er “Contagion” en rystende og skelsættende skildring af den menneskelige psyke, når den bliver konfronteret med en dødelig sygdom? Nej. Er det derimod en forholdsvis underholdende Hollywood-film, der er lavet af en instruktør, der kan sit kram? Helt bestemt. Men den kunne (og burde) have været meget mere.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet