De utrolige (dansk tale)
Udgivet 13. nov 2004 | Af: Michael Andersen | Set i biografen
Filmen er et opkog af spion- og superheltefilm, og læner sig også op af den menneskelighed og de problemer som tegneserieskaberen Stan Lee gav sine superhelte, samt febrilske familiefilm som “Spy Kids”-serien. Selvom filmen er et ekko af andres ideer, fungerer den alligevel på egen hånd, fordi de mange pastiches ikke er klasket sammen til et handlingsforløb, men fordi de passer ind i historien som Brad Bird fortæller. Originalt er det ikke, men originalitet er heller ikke hvad filmen stræber efter. Så det er der som sådan ikke noget i vejen med, men problemerne kommer når filmen vil hylde det anderledes og pointere hvor nedslående det konventionelle og middelmådige er…
“De Utrolige” er den mest voksne af Disney/Pixar-filmene, den mindst sjoveste og deres første actionfilm, men det er faktisk de mange små detaljer frem for de store, larmende actionscener der fanger interessen. Som f.eks. da Elastipigen, der er i stand til at forme sin krop helt som hun ønsker, kigger i et spejl og bliver nedtryk over hvor stor hendes bagdel er blevet med alderen. Selvom man er en superhelt, kan kroppens forfald altså godt komme bag på èn.
Brad Birds fortid som instruktør på “The Simpsons” fornægter sig ikke. Filmens familie minder en del om Homers. Overhovedet i den utrolige familie er også den mest interessante, men det er hans ivrige modedesigner, Edna Mode, som har filmens bedste dialoger. Hun er virkelig sjov og stjæler så klart billedet. Skurken er til gengæld et meget uinteressant indslag. Det er muligt, at han fungerer bedre på originalsproget, hvor det er den morsomme Jason Lee der lægger stemme til i stedet for Thure Lindhardt. Ellers virker den danske udgave upåklagelig, og specielt Torbjørn Hummel imponerer som Hr. Utrolig.
“De Utrolige” er underholdende, men handlingen er jævn og med en spilletid på knap to timer, kan tankerne godt finde på at vandre engang imellem. Billedsiden er som altid interessant og nyskabende, men opskriften for Disney/Pixars spillefilm er dog ved at være udtjent. I bund og grund har de på forskellige måder fortalt den samme historie med en morale, der siger at så længe man er tro mod sig selv, skal det nok gå altsammen. Om det var civiliserede legetøj, civiliserede insekter, civiliserede legetøj igen, civiliserede monstre, civiliserede fisk og nu civiliserede superhelte. Hvad bliver det næste? Civiliserede biler?
Det er selvfølgelig også en af grundene til, at filmene bliver ved med score kassen og derfor, at “De Utrolige” også bliver et stort hit. Det er mere af det samme, men endnu flottere.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet