Den unge Karl Marx
Udgivet 8. nov 2017 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Selv Saxo Bank har anerkendt det. Karl Marx er historiens største økonomiske tænker. De, der er uenige med ham, anerkender stadig hans geni og betydning for dén store bog, som vi kalder for Verdenshistorien. For over 150 år siden revolutionerede Marx de økonomiske teorier til fordel for den udbyttede arbejder. Nu har han fået en konventionel biopic.
I stedet opfører Raoul Pecks biografi-film sig som et lødigt, systematisk Wikipedia-opslag over de unge år fra 1843 til 1848, hvor Marx sammen med makkeren Friedrich Engels skrev Det kommunistiske manifest. Fra Berlin til Paris, hvor Karl møder anarkisten Bakunin og tænkeren Proudhon. Så videre til Bruxelles og så London, hvor Kommunisternes forbund bliver dannet. Det er centrale nedslag i historien om Karl Marx, men det bliver ved den opremsende dialektik, kun afbrudt af en druktur med Engels.
Karl Marx er derimod bedre, når han bevæger sig ud fra de mørke, alvorlige rum og møder fjenden; den borgerlige fabriksejer. En polemisk diskussion understreger pædagogisk Marx’ pointe: Fabriksejeren forsvarer børnearbejde, fordi ellers kan han jo ikke skabe profit med sit produkt. Hvorfor har du krav på profit af andres arbejde? lyder modsvaret, der sætter kapitalisten skakmat. Det samme kan Marx passende spørge Facebook om, når de finder det nødvendigt at skabe profit, der kun står i Paradise Papers. Marx er stadig aktuel, men det gør “Den unge Karl Marx” kun i glimt opmærksom på.
Da hændelserne fra Wikipedia-opslaget om Karl Marx i 1848 er afviklet, så slutter “Den unge Karl Marx”. Der er ikke et naturligt klimaks, et dramatisk højdepunkt, men derimod mænd med høje hatte, der i et forsamlingshus diskuterer, om De retfærdiges forbund skal skifte navn til Kommunisternes forbund. Det skal det. Det står der nemlig på Wikipedia. Hvorfor den begivenhed og Karl Marx var vigtig, må du selv finde ud af.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet