Den utrolige historie om den kæmpestore pære
Udgivet 11. okt 2017 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Der er folk, der bruger år på at lære skibsbygningens kunst for at kunne tegne en køl, som Neptun græder salte tårer over. Og så er der os andre, der kan finde på at futte rundt i en cykelbåd på Peblinge sø. Jakob Martin Strids “Den utrolige historie om den kæmpestore pære” tager den slags vandhæmmede på en let duvende sørejse med hyggeligt vanvid som medpassager. Og selv om det langt fra er første gang, nogen bruger frugt, for ikke at sige pærer (Bamse har sendt én i kredsløb om planeten Joakim), til transport, er det stadig langt sjovere end at tage en strømlinet katamaran direkte til den mystiske ø.
Oplægget er sådan ret ligetil, men bliver hurtigt mere krøllet af de afsindige ‘voksne’ sidekarakterer. De er inkompetente og distræte i en grad, så Sebastian og Mitcho kan vokse det nødvendige på egen hånd. Samtidig er de også ret seværdige. Peter Frödin har mange gode replikker, som tilføjes hans særlige tvist af blåøjet begejstring, og Søren Pilmark giver seriøs deadpan-humor til Ulysses Karlsen, en opfinder og fritidskok, som er, på godt dansk, mega clingy. En sjov detalje er det også, at piratkaptajnen råber med Jakob Oftebros faldera-norske tungesnurreri, omend hans vandmelon-sang nok ikke bliver årets børnehit.
De overraskende mange grin og overraskende stærke elementer af uhygge lægger fint til de velkendte konflikter og deres ofte florlette løsninger. Det natsorte hav, lige dele skræmmende mareridt og poetisk drøm er en af de mest bedårende, meditative sekvenser, jeg længe har set. For evigt at flyde i et dybt mørke med kalejdoskopiske ildfluer for sit blik og Bjarne Henriksens stemme i øret. Skal man bruge meget mere? Måske bare et par stykker af Strid og manuskriptforfatternes ikke-vittigheder kvækket af Professor Glykose og Ulysses Karlsen. Så tog jeg gerne med pæren på flyvetur ud i det uendelige himmelrum. Eller.
Rejsen er målet i sig selv, men det kommer altså også an på kammeraterne. “Den utrolige historie om den kæmpestore pære” er en ‘scenic route’, der snøvler sig ud og hjem igen, men hvor man gerne stopper og nyder synet undervejs. Det er en ret klassisk fortælling om nogle børn, der skal overvinde deres barnlige frygt og en ret uklassisk revy om opfindere og fantaster, der ikke kan blive barnlige nok. Det sammenstød giver godt skub i pærens sejl. Og jeg følger gerne med i kølvandet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet