Det store nøddekup
Udgivet 7. jul 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Det handler om forsyninger. Om at få nok til alle til de svære tider. Sådan er det i det gældsramte Grækenland, som den græsk-canadiske animationsinstruktør Peter Lepeniotis stammer fra. Sådan er det også i parken i Lepeniotis’ “Det store nøddekup”. Her kæmper skovens dyr – muldvarp, rotte, mus og egern – for at skaffe nok til alle. Men kampen gøres vanskelig af parkens leder, vaskebjørnen Villy, som vil holde på sin magt ved at holde forsyningerne knappe. Hvis Angela Merkel var en vaskebjørn, så ville virkelighedens ‘EU vs. Grækenland’-gældsdrama minde ikke så lidt om den socialt indignerede “Det store nøddekup”.
Tidligt bliver Vilfred stemt ud fra parken af de andre. Uden rettergang bemærker den idealistiske Annie, der tror på det bedste i alle og på fællesskabet – der skal være nok til alle. Hun tror ikke på, at det hjælper at bortvise dem, der har dummet sig. De skal hjælpes til forandring. Det spejler menneskeskurken i den dobbelte heist-handling, der i fængslet kun har lært at være en, der ryger bag tremmer igen. Han er ude og vil røve en bank fra sit skalkeskjul som nøddeforhandler – den nøddeforhandler, som Vilfred og de andre dyr vil røve for at sikre sin overlevelse.
Anderledes upersonlig bliver menneskeskurkene. De er bare store drog, der vil have penge. Måske fordi de er de mindst menneskelige i fortællingen? Penge for pengenes skyld, imens Vilfred, Annie og de andre stjæler for at blive mætte, for at overleve. Vilfred skal bare lige lære de gode værdier først. Som bilen Lynet McQueen, der var en solokører, indtil han indså, at han intet var uden andre. Den lektie er sjældent dårlig at få genopfrisket.
Det handler om nød, nødder og forsyninger. Der er langt fra Chip og Chaps Nøddepatrulje, der for cirka 25 år siden hjalp, når mange bliver bange for tyvene i byen. Vilfred er nemlig selv en tyv, men det er ikke problemet. Så længe han forvandler sig til en Robin Hood, der tager fra de rige og giver til de fattige dyr i skoven. Alle har ret til mad. Også dyr – og grækere. Husk det, Villy vaskebjørn.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet