Det store stilehæfte – Krigsdagbogen
Udgivet 15. apr 2014 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen






At gennemleve og overleve krig kræver, at man ikke må være i kontakt med sin menneskelighed. Man må dehumanisere sig selv, simpelthen. Om det handler antikrigsfilmen “Det store stilehæfte – Krigsdagbogen”, der er instrueret af den ungarske János Szász. Filmen er baseret på forfatteren Agota Kristofs prisvindende, første tredjedel af romantrilogien “Le Grand Cahier” (Det store stilehæfte) fra 1986, og er en både brutal og billedskøn fortælling om to 13-årige tvillingebrødres kamp for overlevelse under 2. verdenskrig.

Inden faderen drog i krig, forærede han sine to drenge en dagbog, hvori de skulle nedfælde alle deres oplevelser og tanker. Gennem drengenes voice over og i billedcollager fra dagbogens sider, suges man ind i deres særlige univers. Som krigens gru og realiteter går op for dem, beslutter de sig for at træne hinanden i hårdhudethed og følelsesmæssig afstand. De pisker hinanden med bælter, slår først biller, så sommerfugle, frøer og høns ihjel. Sulter sig. Lærer sig at afpresse andre mennesker for penge. Glemmer moderens kærlige ord. Alt hvad der skal til for at overleve krig, lærer de. Og det er skræmmende at være vidne til.

János Szász har senest haft sin helt igennem mislykkede “Opium” fra 2008 i dansk biografdistribution. Den havde i øvrigt også Ulrich Thomsen på rollelisten – i “Det store stilehæfte” har han en mindre rolle som tysk naziofficer. Men hvor “Opium” forblev en hysterisk omgang psykoanalytisk læge-patient-hurlumhej, doserer Szász sine virkemidler meget bedre i “Det store stilehæfte”. Alvoren og indignationen er allestedsnærværende her.







I krig er børn de største ofre. Den fortærskede, men ikke desto mindre sande sandhed præsenteres du for uden filter i “Det store stilehæfte”. Filmen er antisentimental, så det grænser til det upersonlige. De navnløse tvillinger er, selvsagt, ikke til at skelne fra hinanden, og stirrer begge lige dødt og diabolsk direkte ind i kameraet. Ikke ulig den underlige mande-dreng i Elem Klimovs “Gå og se”. Men det greb gør det også forbandet svært at engagere sig i fortællingen. To teenagedrenge uden navne, der bevidst fravrister sig følelser af enhver art. Et modigt valg fra Szász’ side, og nok ét, der vil dele publikum.
Lige meget hvad er “Det store stilehæfte – Krigsdagbogen” et fascinerende, til tider direkte hypnotisk bekendtskab. Enkeltstående scener, som da en af tvillingerne tæskes til blods af en lokal ordensmagt i et lokale, hvor væggene er malet lige så højrøde som drengens blodige og forslåede ansigt, imponerer også vildt i sin radikale stil. Til slut er du ladt alene tilbage med en dystert rugende følelse i kroppen. En følelse af antifølelse som et af grundlagene for det Europa, vi kender i dag.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet