Dexter – Sæson 2
Udgivet 17. aug 2009 | Af: The Insider | Set på DVD
Er det et tegn på global, moralsk fordærv, at en tv-serie, hvor en seriemoder er helten, er blevet et verdensomspændende hit? Måske er det snarere et tegn på, at millioner af mennesker verden over har god smag og ikke bare tager til takke med sendefladens metervarer. Hvis du frygter, at “Dexter” blåstempler selvtægt, bør du erhverve serien snarest og få både fordommene, lattermusklerne og nerverne sønderrevet. “Dexter” er simpelthen noget af det bedste, flimmerkassen p.t. har at byde på.
Seriens anden sæson begynder mere eller mindre dér, hvor den første sluttede. Dexter er midt i en identitetskrise efter begivenhederne i den foregående sæsons cliffhanger, som undertegnede lader forblive et mysterium af hensyn til uindviede seere. For første gang begynder Dexter virkelig at granske sin fortid og betvivle sin natur. Samtidig terroriseres Dexter af sin kollega hos Miamis politiafdeling, officer Doakes, som er overbevist om, at Dexter har begået frygtelige ugerninger. Og da en gruppe dykkere ved et tilfælde finder alle Dexters rådnende ofre på havbunden, bliver FBI også indkaldt, og så har Dexter pludselig hele lovens lange arm lige i hælene.
Bifigurerne er stadigvæk seriens eneste seriøse skavanker, men de er mere interessante end før. Doakes er især spændende, fordi manuskriptforfatterne aldrig portrætterer ham som direkte ond, selvom han er Dexters værste fjende, hvorfor dysten mellem de to karakterer opnår en helt ny dimension. Men den del af sæsonens overordnede historie, som omhandler Doakes, kulminerer for pludseligt, og her er også et komplet ligegyldigt trekantsdrama involverende den kvindelige betjent Maria Laguerta. Denne sæsons flashbacks er også sjældent mindeværdige, men Dexters søster, Deb, træder for alvor i karakter, og Keith Carradine er sensationel som den nyankomne, aldrende FBI-betjent, som leder efterforskningen af Dexter, og formår både at være autoritær og forbavsende humoristisk.
2. sæson af “Dexter” ser en smule bedre ud på dvd end den første. Farverne er sædvanligvis tilpas mætte og attraktive. Kontrasten er også generelt imponerende, og der forekommer kun få unaturlige svingninger i farvetemperaturen og kontrastniveauet. Billedet er skarpt, edge-enhancement optræder stort set aldrig, og hverken udtværing, snavs eller smuds dukker op.
Serien lyder lige så godt som den foregående. Dialogen er tydelig hele vejen igennem, og kun sjældent lyder den en tand for skarp. Lydsporene benytter sig primært af fronthøjtalerne, men der bliver også gjort god brug af baghøjtalerne, der ofte bidrager med både subtile og markante lydeffekter. Enkelte fine panoreringer fornøjer også. LFE-kanalen er desuden forbavsende aktiv, og den sørger især for at give de mange musikalske indslag ekstra resonans. I øvrigt plages de danske undertekster af mange grammatiske brølere, fejloversættelser og stavefejl – blandt de sjoveste er “de finger ingenting”, “Rita og hende børn” og (ikke mindst) “sex år for groft overfald”.
“Dexter”-fans fik ikke ligefrem meget ekstramateriale for pengene på udgivelsen af seriens første sæson, og der er omtrent lige så lidt at sætte tænderne i denne gang. Udgivelsens femte skive huser to små og dybt uinteressante billedgallerier samt videoklip af alle sæsonens mord, som man jo bare kan finde ved at smække disken med det pågældende afsnit i afspilleren i stedet. Meget bedre er de 40 minutters interviews med ensemblet, som er underholdende, men sjældent særlig dybdeborende. De er desuden blevet indspillet, før produktionen af seriens anden sæson begyndte, så skuespillerne bruger megen tid på at gætte på, hvad der kommer til at ske – hvilket egentlig er ganske morsomt at høre på efter at have set afsnittene.
Den anden sæson af tv-serien om den spøgefulde, sarkastiske seriemorder Dexter Morgan er mindst lige så underholdende som den første. Årgangens 12 episoder ser glimrende ud på dvd og lyder fantastisk, og på trods af manglen på mindeværdigt ekstramateriale er denne udgivelse et must for alle, som sætter pris på velskrevet drama om tredimensionelle, tvetydige karakterer, nervepirrende detektivhistorier af bedste skuffe og (ikke mindst) kulsort humor.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet