Ekstra Bladet uden for citat
Udgivet 29. sep 2014 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Da Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, bliver spurgt ind til succeskriterierne for avisens nye online betalingsjournalistik, svarer han undvigende, at det ikke er en erhvershistorie det her. Det er filmen om avisen, der tør, hvor andre tier, derimod. En god erhvervshistorie, men ikke en positiv en. Avissalget forsvinder hurtigere end den regnskov, der trykkes på.
Men der er kun én hovedhistorie, den, der kommer på forsiden. I “Ekstra Bladet uden for citat” er det dramaet omkring piratgidslerne Søren og Eddy, som i over to år var fanget i Somalia. Alle medier er enige om at tie historien. Det er bedst for forhandlingerne med gidslerne. Næsten alle. For Poul Madsen & Co. de tør jo som bekendt. Eller måske er de presset til det? For er det den jounalistiske nødvendighed eller bladsalget, der afgør om et gidselinterview, som de pårørende har frabedt sig, skal bringes? Blikket hos graverjournalisten Thomas ved godt, at de er på piratdybt vand. Redaktøren Karen Bro bakker som filmens journalistiske integritet op om Thomas’ tvivlende blik. Men én mand tvivler aldrig. Poul Madsen kan sælge aviser i Somalia, hvis det skulle være. Derfor trykkes historien.
Den største selvbedrager er Poul Madsen. I enkelte øjeblikke afslører det nøgternt tilbageholdende kamera, at han ikke selv tror på det mere. Han ved, at avisens dage er talte. Der kigges mod nettet, hvor patter sælger bedre end god journalistik. Det får flere af de ansatte til at kaste deres pen i ringen. Det var ikke det, de drømte om, da de fik plads på Journalisthøjskolen dengang. På den måde er “Ekstra Bladet uden for citat” en western. En historie om verden, der var engang. Dengang hvor et flertal fik nyhederne fra avisen. Men nu presses de sidste cowboys ud til fordel for en ny civilisation, der hellere vil have hurtige kliks og deres patter nu. Det er den bedste danske western, jeg har set.
”Får jeg noget for det,” spørger stemmen i røret grådigt insisterende, da den ringer ind til Ekstra Bladets tiptelefon. Hvad sælger? Det er det, Ekstra Bladets journalistiske sælgere dagligt tager stilling til. Og alle andre, der får penge for noget. Derfor er “Ekstra Bladet uden for citat” ikke bare en historie om en avis, men en historie om os alle sammen. På tabloidsprog kan det oversættes til: Afsløring: Det her er en god film.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet