Everest
Udgivet 16. sep 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
”Hvorfor?” Sådan spørger en journalist den klatregruppe, der skal bestige verdens højeste bjerg i “Everest”. Hvorfor udsætter mennesker sig for tilsyneladende meningsløse ekstremer som at løbe et maraton, rejse til månen eller bestige et næsten ni kilometer højt bjerg? Journalisten får svaret: ”Fordi det er der.” De aner det ikke. Jeg aner det ikke. Mon folkene bag “Everest” gør?
Det skal Josh Brolins amatørbestiger blandt andre have. Han kommer også i problemer på tur op ad bjerget, men så er det godt, at Robin Wright venter bekymret derhjemme. Ingen venter på John Hawkes’ skilsmisseramte postbud, der er den helt almindelige mand, der skal vise verden, at også han kan gøre noget ekstraordinært. Ham er Base Camp-leder Emily Watson særligt bekymret for, imens Jake Gyllenhaals rebelbestiger får lov til at sejle i eget… bjerg. Sam Worthington, Justin Sallinger, Elizabeth Debicki og mange andre er også med, men som hvem kan jeg ikke huske.
Det er også her, at “Everest” er bedst. Som intens oplevelsesfilm. Når 3D’en ellers ikke er udtværet eller savner fokus, så var jeg altså med på turen. På smalle metalstiger over gletsjerhuller, imens jeg igennem Josh Brolins øjne så ned. Der er langt! På den måde bliver bjerget hovedrolle, imens kendisensemblet forvandles til marionetter, der skulle være blevet nede fra det Babelstårn her. Overlade det til de professionelle. Som Edmund Hillary og Tenzing Norgay, der som de to første besteg Everest tilbage i 1953, hvilket kan opleves livagtigt i 3D-dokumentaren “Beyond the Edge”.
Hvorfor? Ekstremsport er vel noget med at overvinde sig selv, tage Guds plads. Ironman og bjergbestigning er vore dages religion, det vi tror på og går op i. Men hvorfor så “Everest”? Det er jeg mere usikker på. Men jeg ved, at der er langt til toppen. Også for “Everest”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet