Fighter, The

InstruktionDavid O. Russell

MedvirkendeChristian Bale, Mark Wahlberg, Amy Adams, Melissa Leo, Robert Wahlberg, Dendrie Taylor, Jack McGee, Jenna Lamia, Erica McDermott, Salvatore Santone, Rich Rothbell, Chanty Sok, Sean Patrick Doherty, Bianca Hunter, Caitlin Dwyer, Sue Costello, Lindsey Warm, Melissa McMeekin, Anthony Molinari, Jeremiah Kissel, Hunter Wilichoski, Jackson Nicoll, Billy "V" Vigeant, Jeffrey Corazzini, James Shalkoski Jr., Dale Place, Bo Cleary, Richard Farrell, Kenn Medeiros, Simon Hamlin, Joe Lupino, Paul Locke, Oscar J. Castillo, Steven Barkhimer

Længde115 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen10/02/2011


Anmeldelse

Fighter, The

5 6
Mellem “Rocky” og “Raging Bull”

Der findes groft sagt to slags boksere i Hollywood. I det ene ringhjørne står Rocky Balboa, den fattige og sympatiske underdog, der imod alle odds vinder mesterskabet og pigen til sidst. I det andet hjørne hænger den psykotiske og paranoide bokser Jack LaMottas liv i tovene, mens handlingen slæber sig af sted gennem betongrå socialrealisme. Mark Wahlbergs bokser i “The Fighter” står et sted midt imellem “Rocky” og “Raging Bull”. Og dér befinder han sig egentlig meget godt.

Filmen er baseret på den sande historie om bokseren Mickey Ward, der ikke blot må kæmpe hårdt for sine sejre i ringen, men også mod sin noget dysfunktionelle familie, der vil ham det bedste, men ofte ender med at gøre mere skade end gavn. Mickeys storebror Dicky har været byens stolthed, siden han år tilbage slog bokselegenden Sugar Ray Leonard i gulvet, og han fungerer nu som Mickeys personlige træner. Et stigende crackmisbrug har dog sat sine tydelige spor, og da Mickey møder den unge bartender Charlene, går det op for ham, at han måske bliver nødt til at vende sin familie ryggen i kampen om at blive verdensmester.

“The Fighter” er et klassisk sportsdrama lige efter Hollywoodbogen, og historien om den fattige boksers hårde vej til succes er så velkendt, at man til tider næsten kan høre “Rocky”-temaet blive spillet i baggrunden. Men bag feel good-historien ligger stofmisbruget, fattigdommen og de knuste drømme konstant og lurer. Det er Mickeys gradvise erkendelse af, at familien nogle gange må komme i sidste række, hvis han selv vil stå forrest i køen til at vinde mesterskabet, der er filmens egentlige drivkraft.

Mark Wahlberg tilfører den rette dosis usikkerhed og sårbarhed til bokseren Mickey, der hele sit liv har måttet se sig selv stå i skyggen af sin karismatiske og hurtigsnakkende storebror. Men det er Christian Bale, der i sidste ende stjæler hele showet. Bale har aldrig været bedre end i rollen som den crackrygende, skelettynde eksbokser Dicky, der lever i fordums storhed for at fortrænge nutidens grimhed. Han er sådan en type, der suger al opmærksomhed til sig, når han går ind i et rum, og det er Bales store fortjeneste, at vi hele filmen igennem ikke kan gøre andet end at holde af Dicky, selvom han konstant svigter sin bror, sit barn og ikke mindst sig selv.

Melissa Leo er fremragende som den storrygende, temperamentsfulde hønemor Alice, der med en drink i sin ene hånd, en smøg i den anden og et ordforråd, der ville gøre selv Joe Pesci misundelig, er indbegrebet af white trash. Og Amy Adams er ligeledes overbevisende som kæresten Charlene, der har det mere end almindeligt svært ved at komme overens med Mickeys familie og i særdeleshed svigermoderen fra helvede.

“The Fighter” er en film, der formår at løfte en lidt ordinær og klichefyldt historie til uanede højder, og det skyldes ud over fabelagtigt skuespil ikke mindst instruktøren David O. Russells evne til at iklæde de tragiske skæbner en hjertevarme og en humor hele filmen igennem. Som når moderen banker på hjemme hos sin ældste søn Dicky, og han i desperation tager springet ud fra vinduet på 2. sal og ned i en container for at skjule, at han er på crack. Det er tragisk og hylende morsomt på samme tid og et godt billede på filmens evne til konstant at krydre den grå socialrealisme med humoristiske lysglimt.

Filmen kunne nemt være endt som en dyster fortælling om en boksers hårde kamp for at slippe ud af kløerne på sin dominerende familie. I stedet er den blevet en optimistisk, tankevækkende og overraskende sjov film om en familie, man elsker at hade og hader at elske. Det kan godt være, at “The Fighter” placerer sig lige imellem “Rocky” og “Raging Bull”, men det fremragende skuespil, den stilsikre instruktion og den medrivende, humoristiske historie gør, at filmen i sidste ende sagtens kan stå på egne ben.

Se også: Filmz TV: “The Fighter” slår fra sig – boksefeber i Hollywood.


Kort om filmen

Dette er den sande historie om to professionelle boksere, Dickie og Mickey, halvbrødre, men på vej i to meget forskellige retninger. Den ældste bror Dickie har talentet og troen, men mangler dømmekraften, og det sender ham snart mod afgrunden. Da han misser chancen mod en af tidens største boksere, bliver det første skridt ned ad en blindgyde af stoffer og vold – en livsstil, der frarøver ham hans karriere og sender ham direkte i fængsel! I mellemtiden har lillebror Mickey fået ry for at være den mest ihærdige bokser – med de mest ydmygende nederlag. Hans drøm om at bokse forsvinder dog aldrig, og da Dickie vender tilbage fra fængslet, gør han det til sin livsmission at forvandle sin lillebror fra den evige taber… til en verdensklasse FIGHTER!