Funny Games
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 5. okt 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD
Når den tysk-østrigske filmskaber Michael Haneke fremstiller film, så har det aldrig været for at tækkes sit publikum og i hvert fald aldrig målrettet de mere sarte sjæle. Det er såmænd heller ikke tilfældet med instruktørens indspilning af “Funny Games”, der samtidig markerer tiåret for den originale indspilning, som var både kompromisløs og vederstyggelig i tematik og i handling.
I “Funny Games” fornemmes det fra allerførste færd, at det er dødsensalvorlige narrestreger, som de to ungersvende har bedrevet før og formentligt også vil bedrive igen og igen. Så længe ingen evner at stoppe dem eller blot holder øje med de tos gøren og laden, synes de at have frit spil. Det går i hårdhændet grad ud over den velbeslåede familie bestående af hausfrau Anna og hendes noget ældre ægtefælle George og deres fælles tolvårige søn. Sammen er de taget på ferie i familiens afsidesliggende sommerhus, som dog kun ligger en times kørsel fra storbyen. Men lutter idyl og naturskønne oplevelser spoleres imidlertid hurtigt af de ubudne gæster, som med få midler vender op og ned på det gode og det onde.
Selv om skuespillet fra alle kanter – ikke mindst fra altid veloplagte Tim Roth og filmens egentlige protagonist Naomi Watts – er dygtigt udført, og filmen også som sådan er særdeles godt skruet sammen, er det svært ikke at hælde lidt malurt i bægeret. Det originale oplæg har for længst skrevet sig ind i filmhistoriebøgerne som en rystende og gruopvækkende klassiker. Samme prægnans opnår den amerikanske “Funny Games” ikke, al den stund det er en genindspilning, og som en sådan har den ikke noget nyt at komme med. Dertil forholder Haneke sig simpelthen for stringent til udgangspunktet uden at have modet til at prøve nyt. Og det er ærgerligt.
Konstrueret som en slags kammerspil er “Funny Games” en uforsonlig og hård kritik af samfundet og i særdeleshed mediebilledet, som det tager sig ud i dag. Selv om filmen er rettet mod det amerikanske marked, så lefles der – heldigvis – aldrig for mainstreampublikummet. Filmen er stadigvæk en hårdhudet dissekering af det moderne samfunds skyggesider. Ofte taler reality- og underholdningsprogrammer til allerlaveste fællesnævner. Nærværende film er måske ikke ligefrem et opgør med disse, men ikke desto mindre fornemmes et audiovisuelt angreb rettet mod netop det underholdningsorgan, som ydmyger i underholdningens navn og indirekte gør vold og magt til et fascinerende og udfyldende tidsfordriv.
“Funny Games” præsenteres i et skarpt udseende anamorphic widescreen 2.35:1-format, som tager sig blændende ud. Der er ikke eksempler på udtværinger, om end digitale forstyrrelser og edge-enhancement forefindes i begrænset omfang. Endvidere står farverne – som har en aktiv rolle i filmen – godt, ligesom kontrasten er helt igennem stabil. Et glimrende transfer. Intet mindre.
På lydsiden fås de to engelsksprogede Dolby Digital 5.1- og DTS-lydspor, som også fungerer efter bedste formåen. Dialogen er tydelig og helt blottet for overstyringer af nogen art og forstyrres desuden ikke af den oftest kontrapunktiske brug af underlægningsmusik. Underneden er en velproportioneret atmosfære med dertilhørende distinkte effektlyde.
Ud over trailere for Martin Scorseses “Shine a Light”, “The Flock”, “Possession” og “P2” er der ikke ekstramateriale på denne udgivelse.
“Funny Games” er skoleeksemplet på endnu en europæisk filminstruktør, som falder til patten for ussel mammon. Det kan i hvert fald ikke være de store kunstneriske ambitioner, der driver værket i nævnte film for en instruktør som Michael Haneke, der ellers har ganske bemærkelsesværdige film i sin aktermappe. Med det sagt er resultatet helt igennem vellykket, selv om filmen blot er en tro kopi af originalen.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet