Gangs of New York

InstruktionEmma Tillinger

MedvirkendeRoger Ashton-Griffiths, Cara Seymour, Gary McCormack, Gary Lewis (III), Stephen Graham, Andrew Gallagher, Liam Carney, Gerry Robert Byrne, Salvatore Billa, Cameron Diaz, John C. Reilly, Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Brendan Gleeson, Jim Broadbent, Henry Thomas, Liam Neeson

Længde166 min

GenreDrama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen21/03/2003


Anmeldelse

Gangs of New York

4 6
Martin Scorceses stort anlagte drømmeprojekt omkring bandekrigene i 1800-tallets New York fik efter en lang og problematisk postproduktion endelig premiere i 2003. Filmen delte såvel publikum som anmeldere i to lejre, hvoraf den ene side roste den for at være en meget vellykket skildring af storbyens tidlige historie, mens den anden slog hårdt ned på den tynde handling. Om man er tilhænger af “Gangs of New York” eller ej, fortjener filmen at blive set mere end en gang og det er der nu mulighed for med denne spritnye 2-disc DVD udgivelse, der viser Scorceses flossede storfilm fra sin pæneste side. Derudover indeholder sættet en yderst sjælden ekstrafeature – nemlig et kommentarspor med instruktøren selv.
Lige siden opdagelsen og den efterfølgende kolonisering af Amerika, har landets historie været tæt forbundet med voldsomme interne opgør. Vidt forskellige folkeslag fra stort set alle egne af verden har kæmpet om deres ret til at kalde sig for amerikanere, selvom det var de færreste som overhovedet kunne blive enige om, hvad dette egentligt betød. Identitet og ikke mindst nationalitet er store temaer i “Gangs of New York”, der benytter denne enorme heksekeddel af forskellige kulturer som ramme for det mere personlige drama omkring Bill The Butcher (Daniel Day Lewis)og Amsterdam (Leonardo DiCaprio).

Hele handlingen udspiller sig i New York, der med sine skarpt opdelte sociale lag, korrupte politikere og konstante strøm af indvandere bliver et billede på hele resten af Amerika. Scorcese vælger kun at fokusere på enkelte, vigtige områder af byen, der til gængæld er ekstremt detaljerede og som giver publikum god mulighed for at indsnuse den tætte atmosfære. Produktionsdesignet er med andre ord en af filmens største styrker og alle omgivelserne emmer af realisme og historie. Dette er igen med til at give nogle fantastiske billeder, der stort set ikke bærer præg af studieoptagelser eller nogen anden form for kunstige facader. Alt er storslået på den traditionelle facon og udgør endnu engang en velkommen afstikker fra de mere syntetisk virkende filmmiljøer, som er normen i øjeblikket.

Filmen giver et fascinerende indblik i den vanvittige kriminalitet der plagede New York på dette tidspunkt og som også omfattede politi og brandvæsen. Magtens centrum ved “The Five Points” er koncentreret omkring Bill The Butcher, der spilles med en fantastisk energi af Lewis. Bill er tydeligvis den karakter der har fascineret Scorcese mest og i forhold til resten af persongalleriet skiller han sig markant ud. Der er ganske enkelt mange flere nuancer at finde i Slagteren og hans monolog hen imod slutningen af filmen udgør et dramatisk højdepunkt, selvom at han ikke foretager sig andet end at sidde i en stol iført Stars & Stripes og granske sit syn på livet. “Gangs of New York” kan ses alene for Daniel Day Lewis, der burde have haft en Oscar tidligere på året.

Ser vi bort fra Bill The Butcher kniber det imidlertid med de resterende karakterer, der alle fremstår meget overfladiske – nogle endda på grænsen til at være karrikaturer. Værst er det med Cameron Diaz, der i rollen som Jenny stort set ikke har noget materiale at arbejde med. På samme måde undergraver den sparsomme karakteristisk også venskabet mellem Amsterdam og Johnny, der slet ikke fremkalder nogen følelser hos os. Birollerne er med folk som John C. Reily, Brendan Gleeson og Jim Broadbent godt besat, dog kan ingen af dem opveje de svage hovedfigurer, og det burde heller ikke være nødvendigt. Afslutningsvist har vi Amsterdams tvetydige forhold til sin fars morder Bill. Der kunne uden tvivl have været fortalt mange gode historier med dette forhold som udgangspunkt, men det formår Scorcese ikke rigtigt at udnytte. Vi kommer aldrig ind under huden på DiCaprios karakter, og Amsterdams splittelse brænder ikke igennem på lærredet. I store dele af handlingen glemmer vi rent faktisk at det er hans hævnmotiv, som ligger til grund for filmen.

Det er overraskende at en instruktør som Scorcese ikke har været i stand til at uddybe personerne yderligere, for slet ikke at tale om det magre plot, der kunne have været forvandlet til en gribende historie på niveau med hans “Goodfellas”. Man kan have nok så overbevisende rammer om sin film men fungerer de centrale karakterer og handlingsstrenge ikke, sidder man selvsagt tilbage med en dybt problematisk fortælling. Jeg tvivler på at en længere spilletid ville have afhjulpet disse problemer, og man behøver egentlig bare at kigge på den yderst skuffende finale, for at kunne konstatere at Scorceses ultimative gangsterfilm er sevet gennem fingrene på ham.

Video

Billedet på “Gangs of New York” er på trods af filmens godt 160 minutters lange spilletid og mange pladskrævende lydspor fantastisk. Skarpheden er i top og der er ikke et spor af komprimeringsstøj eller nogen anden form for digitale artefakter. I den første tredjedel af filmen optræder der dog lejlighedsvist en lille ridse eller to som stammer fra kildematerialet. Dette hindrer dog på ingen måde oplevelsen og bør, sammen med den i enkelte sekvenser lidt varme farvebalance, betegnes som smsåting. Mørke og røgfyldte scener beholder en overbevisende grad af detaljer og klarhed. Billedeformatet er holdt i det brede 2.35:1 format og er naturligvis optimeret til widescreen fjernsyn.

Audio

DVD’en leverer ligeledes nogle gode soundtracks, hvoraf DTS komprimeringen vinder over Dolby Digital i kraft af en bedre seperering af surroundlydende og en mere naturlig klang. Det er mest under slåskampene at vi hører til baghøjtalerne og specielt opstanden til sidst i filmen skærer godt igennem stuen. Resten af vejen handler det om atmosfære og det er en sand fornøjelse, at høre Howard Shores fantastiske score komme flydende fra alle sider af.

Ekstramateriale

Det bedste stykke ekstramateriale på DVD’en er det knap tre timer lange kommentarspor med Martin Scorcese. Der er godt nok nogle pauser undervejs, men når først han får varmet mundtøjet op stopper han ikke foreløbig. Der dukker mange interessante detaljer op omkring både New Yorks historie og så selve produktionen. Derudover snakker Scorcese om sin motivation for at realisere filmen og kommer endda også ind på et par af de vanskeligheder, som han oplevede undervejs. Jeg kunne dog godt have tænkt mig et lidt mere bramfrit foredrag, der gik endnu mere i dybden med de forsinkelser og problemer der øgede filmens budget krafigt. Vi hører intet om Leonardos problemer på settet, om den evigt excentriske Daniel Day Lewis og om instruktørens egne kampe med Miramax, der ville have en kortere film.

På disc to finder vi derudover en række “making of..” programmer, der på sædvanlig vis tager os en tur med bag kameraet. En kort feature kaldet “Set Design” behandler de imponerende kulisser, og der er også et kig på både kostumerne og den virkelige historie bag “The Five Points” området. Musikvideoen af U2 har også fundet vej til DVD’en og så er der mulighed for at se eller gense trailerne til filmen. Alt i alt en udmærket samling dokumentarprogrammer, der under stregen godt måtte have været lidt mere sprælske og grundige.

Overall

Sammenblanding af de mange gode og dårlige elementer i “Gangs of New York” efterlader et decideret mudret helhedsindtryk. Det er en film som er svær at forholde sig entydig til og ikke mindst at anbefale andre. I mine øjne er det ikke desto mindre en film, der fortjener at blive set, om ikke andet så for sine fantastiske kulisser og den altdominerende Daniel Day Lewis. Jeg vil derfor også anbefale købet af denne DVD, der er overbevisende produceret og giver et udmærket omend lidt forsigtigt indblik i produktionen. Ikke alt ekstramaterialet er lige spændende, men kommentarsporet af Scorcese bør man i hvertfald finde tid til at høre. Det er jo ikke altid kun de vellykkede film, som er interessante at beskæftige sig med.

Klik her for at læse mere om Scorseses drømmeprojekt i Ugens filmz.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

New York 1863. Bydelen Five Points er på den tid det farligste sted på jorden at opholde sig. Bill The Butcher er områdets nådesløse hersker med alle i sit sold. Politikerne, politiet, luderne og lommetyvene.

Mange år tidligere slog han i en ærefuld herrefight en anden af gadens konger ihjel i åben gadekamp. Priest Vallon faldt som et træ for slagterens blodige hånd og Vallons søn Amsterdam så skrækslagen til.

Nu er hævnens time inde. Amsterdam har vokset sig stærk og stridig og med hjælp fra den elegante lommetyv Jenny, der også har et regnskab at gøre op med Bill, vil han én gang for alle gøre det af med sin faders morder.