Gensynet
Udgivet 29. apr 2014 | Af: Tarantrier | Set i biografen
Det her er en af de mest interessante film, jeg længe har set. Den er original og totalt sin egen, klinisk blottet for forudsigelighed og forventelige genretræk. Det er en dokumentar, et drama, en mockumentar og ren og skær fiktion. Det er kunst, men ikke art house. Det er seværdigt uden at være nemt at se på. “Gensynet” er en film, som alle burde se. Den får 5 stjerner.
Men det bør du. For i “Gensynet” venter der en unik filmoplevelse. At kalde filmen for dokumentar i traditionel forstand er faktisk forkert. Dels som et selvterapeutisk forløb og dels som et kunstnerisk projekt iscenesætter bagkvinden, Anna Odell, en fiktiv folkeskolegenforening. Skuespillere spiller Annas gamle klassekammerater. Men helt fiktiv er denne begivenhed ikke. Den har nemlig fundet sted i virkeligheden, men der blev Anna ikke inviteret. I folkeskolen blev hun groft mobbet og var socialt udstødt. Så i første halvdel af “Gensynet” forestiller hun sig igennem denne iscenesættelse, hvordan en re-union med hende til stede havde foregået.
Men hvor første halvdel ligner en forbedret version af “Festen”, så tager anden del grænselegen mellem fiktion og virkelighed til et nyt stadie, der for alvor gør “Gensynet” til en af de mest relevante film om mobning, jeg nogensinde har set. Anna Odell forsøger nemlig at tage kontakt til sine klassekammerater for at konfrontere dem med filmen og få dem i tale om fortiden. Men hvordan reagerer man på at se sig selv som mobber og tyran pr. stedfortræder? Hvordan husker man selv fortiden? Svarene svæver i den svenske hybridvind.
Der er så meget at fortælle, mene om og rose “Gensynet” for. De, som får set filmen, vil oven i det hele få en æstetisk flot film, der med langsomme, glidende billeder ned igennem skolen og flotte, søgende helikopterskud af svenske forstæder både efterlader tid til at tænke og føle. Når filmens karakterer – fiktive eller ægte – er på skærmen, var jeg helt opslugt i forsøget på at afkode formen, mens man konfronteres med mobningens onde natur og konsekvenser. “Gensynet” er fuldkommen vellykket – og tåler tilmed et gensyn!
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet