Hjertestart
Udgivet 3. jan 2018 | Af: Maria Hegerlund | Set i biografen
Sorg og ansvar. Det er hovedtemaerne i den norske “Hjertestart”. Det er realisme, der i sit handlingsreferat kunne lyde som en blanding af “Den eneste ene” og en episode af “Sporløs”, hvor faren Kjetil beslutter at finde sønnen Daniels biologiske mor i Colombia efter hans kones død. Men det er langt fra folkekomedie eller følelsesklippet DR-reality. Der er ingen tykke strygere, stemt til at få mig til at tude. Alligevel rammer “Hjertestart” mig et sårbart sted.
Adoptivsønnen fra Colombia hedder noget så ukomisk normalt som Daniel, han taler flydende norsk, og har på det tidspunkt, vi møder ham, boet i Norge lige så lang tid, som han har boet i fødelandet. Ja, han er da sød som Mgala fra Burkina Faso, men han har også fået nogle alvorlige problemer med at tisse i sengen, ikke høre efter, hvad hans far siger til ham, og blive alt for hidsig. Hvilket ikke er langt fra far Kjetils egne problemer med vredesudbrud og mangel på spiselyst. Morens død har påvirket dem begge, men problemet er, at Daniel er et barn, og det er meningen, Kjetil skal være hans far.
Det synes han ikke, han kan, men han kan jo heller ikke slippe af med sønnen. Også selv om han spørger de stive, bureaukratiske adaptionsbureaudamer, om det ikke ville være bedre for Daniel, hvis han kom tilbage til Colombia? Det kan selvfølgelig ikke komme på tale. Derefter spørger Kjetil om noget, som normalt ville gøre, at jeg ikke ville kunne sympatisere med ham mere. Han spørger, sådan rent hypotetisk selvfølgelig, om hvad så, hvis han slog Daniel? Jeg ved ikke, om det er det fine norske sprog, der gør ham tilgivelig, eller om det er Kristoffer Joners fremragende, udtryksfulde ansigt og realistiske underspil, men jeg forstår ham godt i det øjeblik.
Der er i “Hjertestart” faktisk ikke så meget uforståeligt. Kjetils rejse til Colombia er en selvindsigtsrejse, hvor han må lære at acceptere faderrollen. Selv om jeg ikke bliver overrasket over fortællingen en eneste gang, bliver jeg overrasket over, hvor dybt “Hjertestart” rammer mig uden brug af svulstige hjælpemidler eller uden at gøre ret meget i det hele taget. Hvis jeg var en ludobrik, var jeg nu være slået tudende tilbage til start.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet