I Love You Phillip Morris

InstruktionGlenn Ficarra, John Requa

MedvirkendeJim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro, Ted Alderman, Nicholas Alexander, Michael Beasley, Tony Bentley, Allen Boudreaux, Sean Boyd, Brennan Brown, Marcus Lyle Brown, Marylouise Burke, Beth Burvant, Trey Burvant, Edward D. Caiado, Clay Chamberlin, Dameon Clarke, Ken Clement, Antoni Corone, David Dahlgren, Harrison C. Davies, Tommy Davis, Ladson Deyne, Kibwe Dorsey, Lela Edgar, Aunjanue Ellis, J.D. Evermore, Griff Furst, Jeff Galpin, Larry Gamell Jr., Jim Garrity, Geraldine Glenn, Annie Golden, Douglas M. Griffin, Jessica Heap, Brent Henry, Randy Herman, Louis Herthum, Tim Hickey, Keith Hudson, Jaime San Andres, DeVere Jehl, David Jensen, Kennon Kepper, Jacqueline King, Elton LeBlanc, Sharon K. London, Audrey Lynn, Marc Macaulay, Reginald Mack, Sammi-Jack Martincak, David Joseph Martinez, James B. McDaniel, Ann Mckenzie, Wendy Michaels, Kathrin Middleton, Randall Newsome, Lance E. Nichols, Victor Hugo Palacios, Gianni Palermo, Antonino Paone, Liann Pattison, Henry Pelitire, Nicholas Rich, Denise Robin, Johnny Rock, Andrew Sensenig, Morgana Shaw, Michael Showers, Andy Sims, Lisa Mackel Smith, Derek Southers, David Stanford, Elizabeth Tranchant, Jeremy Dean Turner, Martha Twombly, Deneen Tyler, Jake Austin Walker, Jaycie Taylor Walker, Michael Wozniak, Jaymon Yates

Længde93 min

GenreKomedie, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen15/04/2010


Anmeldelse

I Love You Phillip Morris

4 6
Og det er ikke engang løgn!

Selvom “I Love You Phillip Morris” har to kæmpe filmstjerner i hovedrollerne, Ewan McGregor og Jim Carrey, er den endnu ikke blevet udgivet i de amerikanske biografer. Filmen havde ellers premiere herhjemme tilbage i april, den er for længst blevet taget af plakaten i adskillige europæiske lande, og det er omtrent halvandet år siden, at komedien blev fremvist på filmfestivalen i Sundance, USA. Selvom han sjældent hiver lige så mange i biffen, som han gjorde i 90’erne, så er Carrey som regel garant for en omsætning på adskillige millioner dollars, så hvorfor dælen har de amerikanske biografdistributører været så tilbageholdende? Formentlig fordi McGregor og Carrey spiller elskere.

Nej, homoseksualitet er ikke ligefrem det store trækplaster blandt amerikanske biografgængere, uanset hvor langt væk man bevæger sig fra sydstaternes berygtede bibelbælte. Men hvis skeptikerne faktisk gav filmen en chance, ville de formentlig oftere grine end græmmes. Jovist, man får lov til at se en svedig, halvnøgen Carrey nyde vild sex med en kammerat, og under en bådtur spytter McGregor sin elskers sæd ud i havet… Men selvom filmens instruktører, Glenn Ficarra og John Requa, skrev manuskriptet til den vulgære, men vildt underholdende “Bad Santa”, så er “I Love You Phillip Morris” oftest mådeholden og nøgtern i sin skildring af de to mænds kærlighed.

Men desværre er forholdet mellem den naive Phillip Morris (McGregor) og den dumdristige tricktyv Steven Russell (Carrey) ikke helt så følelsesladet, som det burde være. D’herrer møder hinanden i spjældet, hvor Russell er indespærret på grund af forsikringssvindel, mens Morris har en triviel forbrydelse på samvittigheden. Så snart Russell ser Morris, fokuserer kameraet så intenst på de to mænds ansigter, at vi slet ikke er i tvivl om, at der er kærlighed i luften. Men umiddelbart efter leverer filmmagerne en montage, der lynhurtigt sammenfatter forholdets dramatiske udvikling, og Morris forsvinder i mange minutter under filmens midterdel, hvorfor romancen desværre ikke får megen luft under vingerne.

Man føler lidt, at man går glip af det øjeblik, hvor de to gutter for alvor forelsker sig, og det hæmmer især filmens sidste akt, som tager en drastisk drejning fra det komiske til det seriøse. Selvom både Carrey og McGregor gør et strålende stykke arbejde, så får slutningen ikke helt den ønskede pondus, fordi man ikke er kommet tæt nok på karaktererne forinden. Alligevel formår klimakset at fremtvinge en gedigen klump i halsen, primært fordi Carrey og McGregor er så gode til at skildre de stærke følelser mellem mændene, men filmens finale burde og kunne have været stærkere.

Men hvis “I Love You Phillip Morris” ikke helt formår at være den både rørende og humoristiske hyldest til kærlighedens grænseløse væsen, som den stiler efter at være, så er den til gengæld et allerhelvedes underholdende studium i én bondefangers utrolige eskapader. I modsætning til Morris bliver Russell ikke nævnt i titlen, men han er historiens omdrejningspunkt, og nøjagtig ligesom i “The Truman Show” og “Man on the Moon” leverer canadiske Carrey en pragtfuld præstation, der balancerer elegant på skillelinjen mellem det alvorlige og det fornøjelige. Filmen er baseret på en vanvittig, men sand historie, og virkelighedens Russell scorede kassen og snød lovens lange arm gentagne gange med vanvittige stunts og svindelnumre, og det er en fornøjelse at se Carrey gentage dem – lige fra Russells livsfarlige, iscenesatte uheld i alskens butikscentre til hans røveri mod en enorm medicinalkoncern, hvor han havde snydt sig til en magtfuld position via et falsk CV.

Men Carrey er bedst, når han skærer igennem Russells gådefulde, flamboyante facade for at afsløre det skrøbelige, usikre menneske indenunder. I en bevægende scene, hvor Russell er ved at miste Morris, antyder Carrey elegant med ord, trist grimasse og skælvende kropssprog, at Russell hungrer efter kontakt, fordi hans mor forlod ham som spæd, og at hans kamæleonagtige adfærd har rødder i en alvor identitetskrise, der har varet ved siden barndommen. Hvis resten af filmens dramatiske scener havde haft lige så stor slagkraft, havde “I Love You Phillip Morris” været et komediedrama af de helt store.
Video

Præsenteret i 1.85:1 anamorphic widescreen-format. Størstedelen af filmen ser hamrende godt ud på dvd – dagscenerne fremstår knivskarpe, og både hudfarver og alle andre nuancer gengives mere eller mindre perfekt. Hverken edge-enhancement eller utilsigtet snavs forekommer, men i nogle af filmens dunkleste sekvenser er der tydelig udtværing, som en sjælden gang imellem er en anelse distraherende. Tjek eksempelvis den mørke væg i Morris’ celle i den første scene med Dave og Russell.

Audio

Disken indeholder både et Dolby Digital 5.1-lydspor og et DTS 5.1-mix, men eftersom filmen først og fremmest er dialogdrevet, kommer det ikke som en stor overraskelse, at de to lydspor næsten lyder ens. Baghøjtalerne tages ikke ofte i brug, men indimellem bliver de benyttet til at give musikken større resonans og til at udvide den auditive atmosfære med et par subtile lydeffekter. Filmens lyddesign er aldrig overvældende, men replikkerne gengives altid klart og tydeligt. Et hæderligt mix, som dog hurtigt ryger i glemmebogen.

Ekstramateriale

Disken indeholder en række trailere, deriblandt til “I Love You Phillip Morris”. Derudover er her blot en enkelt dokumentar om filmens tilblivelse, som kun varer 12 minutter. Det er især spændende at høre Ewan McGregor tale om sit møde med virkelighedens Phillip Morris, men for meget af den ultrakorte dokumentar bruges på at gentage filmens plot. Øv. Man savner virkelig at høre mere om den kontroversielle films modtagelse og virkelighedens Morris og Russell.

“I Love You Phillip Morris” er et fornøjeligt portræt af en bindegal bondefanger, som en sprælsk Jim Carrey portrætterer med en gejst og en entusiasme, der gør det let at se gennem fingre med filmens ineffektive, men centrale kærlighedshistorie. Dvd’ens AV-præsentation er udmærket uden at være prangende, og man savner mere ekstramateriale. Men fans af Carrey og alternative, kompromisløse komedier bør afgjort give filmen en chance.

I Love You Phillip Morris

4 6
Fuld af løgn

Jim Carreys nyeste komedie åbner med erklæringen ”Det her skete virkelig,” og som et snedigt svar på ens umiddelbare tvivlende reaktion tilføjes det: ”Det gjorde det virkelig!”. Om begivenhederne skete eller ej er dog mindre betydningsfuldt, men teksten forbereder tilskueren på en historie, der næsten er vanvittig nok til at være troværdig.

Filmen følger den regelrette og evigtsmilende politimand Steven Russel, der synger salmer i kirken om søndagen og er en hensynsfuld far samt en kærlig ægtemand. Et eller andet lurer dog i baggrunden. Måske er det opdagelsen af, at han blev adopteret som barn, eller måske er det konens alenlange aftenbønner, hvori hun takker Herren for alt lige fra sin familie til at have hjulpet hende med at finde kaffefilteret. En aften bliver Steven involveret i en bilulykke og erklærer herefter trodsigt (og temmelig komisk) fra ambulancebåren, at fra nu af vil han leve som den homoseksuelle mand, han i virkeligheden er.

Det er jo for så vidt også udmærket, men det viser sig, at Stevens opfattelse af det bøssede liv mest består af den mest kitschede adfærd, og til hans overraskelse er det meget dyrt at være homoseksuel – eftersom man i hans øjne så nødvendigvis skal have de dyreste ure og bo i den flotteste villa. Han begynder en lang stribe omfattende svindelnumre, der dog til sidst går galt og sender ham bag tremmer.

Det er så her, at han møder filmtitlens sky Phillip Morris, der spilles af Ewan McGregor, men selvom titlen demonstrativt erklærer det, og Steven da også nærer varme følelse for Phillip, er vi gennem hele filmen i tvivl om, hvor dybt de egentlig stikker. At kalde Steven for en svindler nærmer sig knap nok sandheden. Han lyver og fupper sig ganske vist til alverdens ting, men der er ingen kølig beregning bag numrene, og han lader selv til at være lige så indfanget af løgnene som alle andre. Hans ekskone spørger homofobisk, om hans homoseksuelle adfærd og tyveriet mon hænger sammen, og selvom formuleringen er både klodset og fordomsfuld, har hun på egen vis blotlagt noget afgørende: Hvor er den rigtige Steven bag alle de påtagede masker og roller, som han så selvbedragerisk klynger sig til som løsningen på alle problemerne?

Det lyder måske ikke ligefrem muntert, men heldigvis er filmen forsynet med en satirisk tone, der opbløder dramaet, og en stor del af fornøjelsen består naturligvis i at se den løgnagtige og uovervejede, men rasende godt begavede Steven tage fusen på alt og alle. Jim Carrey er ganske fremragende i rollen, og både han og Ewan McGregor formår at give fortællingen et fornøjeligt lune som parret, der ikke ligefrem er overbebyrdet med refleksion. Som tilskuer er det kun alt for tydeligt, at det her forhold ikke kan holde i længden, men det er en indsigt, de to lader til at være fuldstændig blottet for.

Parrets manglende selvforståelse bliver både sjov og egentlig også ret rørende, og det kompenserer for nogle af de svage punkter, som filmen desværre også døjer under. Først og fremmest gør den kaotiske form det nogle gang vanskeligt at finde hoved og hale i fortællingen, og midtvejs gennem filmen begynder en vis følelse af reprise at sætte ind. Til gengæld er filmens sidste akt dens stærkeste, og pludselig opnår den en følelsesmæssig reaktion, man næppe havde ventet. En fornøjelse er det også atter at se Jim Carrey i en af de lidt skæve film, hvor han som skuespiller absolut trives bedst. Bøsse eller ej – han skyder med skarpt i denne omgang.


Kort om filmen

Da Steve Russell flytter til Miami for at starte et nyt liv som bøsse, koster det et gigantisk overtræk på kassekreditten og en tur i spjældet. Her møder han den følsomme Phillip Morris og forelsker sig fra sans og samling.