Jar City
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 3. feb 2009 | Af: kaduffo | Set på DVD
Der har altid været noget voldsomt dragende og samtidig infamt frastødende over den islandske natur, når den fremstilles på film. Det vedrører ikke mindst det derfra hidrørende multitalent Baltasar Kormákurs dygtigt snedkererede kriminalodysee “Jar City”, som ligger i ganske fin forlængelse af hidtidige skandinaviske kriminaltraditioner.
Et mord er blevet begået, og et lig er fundet. Så langt så godt. Det viser sig dog, at afdøde ikke var et af guds bedste børn, så i sagens natur skal forklaringen på drabet findes i forurettedes egen omgangskreds. Flere pile peger dog tilbage til en bestemt episode i starten af halvfjerdserne, hvor den myrdede Holberg holdt hus med to andre kriminelle og terroriserede de lokale kvindfolk på både den ene og den anden måde. Hvordan det hænger sammen med en arvelig og ondartet sygdom, som har efterladt et mystisk spor med op til flere tidligt døde børn, skal der selvfølgelig ikke gives køb på i denne omgang. “Jar City” er velment og velkonstrueret socialkritisk drama, hvor den bærende leg med tilskuerens gæt og grimasser bærer frugt. Her handler who dunnit-teserne dog ikke i så høj grad om, hvem der er den skyldige – den dræbte var i forvejen en skidt karl – men i højere grad, hvorfor mordet blev begået.
Meget ligger i den islandske natur og de panoramiske vidder, der fremstår prægtige og imponerende, mens et rungende mandskor stemmer i og supplerer på lydsiden. I konteksten ligger den islandske historie, som omfatter alt levende og dødt og dermed også det mysterium, som søges opklaret. Undervejs peges i retning af den tykhudede Ellidi, som for det meste sidder bag lukkede døre, men fra tid til anden undviger hotel gitterly. Indledningsvis fornemmes en lidt for stor interesse for amerikanske kriminalfilm af tilsvarende skuffe, men heldigvis forstår islændingene her at fortælle historie efter deres egne præmisser. Det kan godt være, mysteriet som udgangspunkt er enslydende, men fortiden og forhistorien er imidlertid en ganske anden.
Måske er plottet lige lovligt nemt at regne ud i det lange løb, og måske duperer skuespillet bortset fra hovedrolleindehaveren ikke voldsomt. Alligevel har Baltasar Kormákur været katalysator for et drama ladet med følelser og familiære stridigheder. Det ses nok ikke på overfladen, men når først politiets sporhunde begynder at kradse i fernissen, så myldrer det frem med bevismateriale og fortiede opgør. Midt i det hele står den kæderygende Erlendur, som ikke er til købs for noget. Han spilles af Ingvar Eggert Sigurdsson, som leverer en pragtpræstation som det introverte homo sapiens, der rummer års indestængt fortrydelse. Dog ligger den største styrke i selve udstrålingen, der ligesom filmen i sig selv er et replika af den islandske historie. En potent saga. Hverken mere eller mindre.
På billedsiden fås et ganske vellykket anamorphic widescreen 2.35:1-format, som er næsten uden mislyde. Det forholdsvist skarpe filmlook præges af en stabil kontrast og ditto farvetemperatur, mens edge-enhancement og udtværinger ikke forekommer, og digitale forstyrrelser kun indfinder sig i minimalt omfang.
Auditivt er der mulighed for de to islandsksprogede Dolby Surround 2.0- og Dolby Digital 5.1-lydspor. Bortset fra enkelte svipsere er dialogen klar og præges på intet tidspunkt af overstyringer. Underneden opererer en veldefineret atmosfære, vellykkede lydpanoreringer og distinkte effektlyde, mens national islandsk musik gør det ud for de sublime melodiske baggrunde.
Ud over enkelte trailere er der ikke ekstramateriale på denne udgivelse.
Den islandske filminstruktør Baltasar Kormákur er et ubeskrevet blad for langt de fleste på disse breddegrader. Men i sit hjemland er han et kendt navn på både teater- og filmscenen som både skuespiller og instruktør, producer og manuskriptforfatter. Han forstår at holde sig til ilden, og mon ikke Kormákur er et navn, vi skal vænne os til i international sammenhæng? Med “Jar City” har han trods en vis forudsigelighed formået at skrue et kriminaldrama sammen med internationalt snit.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet