Jeg, Daniel Blake
Udgivet 21. dec 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Jeg keder mig, Ken Loach. For selv om dit hjerte har banket sympatisk for de svageste lige siden gennembruddet med “Kes” for en halv menneskealder siden, så er det ved at ruste reaktionært fast der på sin plads til venstre. For i stedet for at gå progressivt ind i fremtiden, så er “Jeg, Daniel Blake” et regulært Lexit.
Han får kun 12 ud af 15 point, så han kan ikke få sygedagpenge, står der i et brev, som han kan anke, men først når en har ringet og fortalt ham det, der står i brevet. Det er ikke værdigt, jeg er enig, Ken Loach. Men er problemet virkelig den amerikanske/globale ventestemme i telefonen? Jeg er ikke sikker. Jeg er heller ikke sikker på, at problemet ligger i internettet, hvor ansøgningen om understøttelse i ventetiden på sygedagpenge skal udfyldes. Det er naturligvis dumt, at systemet siger til ham, at han kan få hjælp til nettet på nettet. Men Daniel Blake får jo hjælp af sine medmennesker, når han spørger.
For du har igen en pointe, Ken. Fattigdom hjælper ingen. Heller ikke de rige. Men dit eksempel med en alenemor til to, der bliver tvangsflyttet fra London til udkanten er som taget fra en politisk kampagne fra 90’erne. Hende skal vi naturligvis tage os af, men der findes vist ikke et vestligt system, som tvinger den enlige mor fra understøttelse til prostitution, fordi hun lige kom for sent til bussen. Dine sagsbehandlere er fra Helvedet, ikke virkeligheden, hvor du jo ellers normalt færdes, Ken.
Du har stadig et hjerte af guld. Og nu også igen en palme af guld. Den havde jeg hellere givet til en, der kigger frem, i stedet for til dig, Ken Loach, som nu kigger gammel-nostalgisk tilbage. Selv om din mekaniker siger, at gamle er bedre end unge, så er jeg ikke sikker på, at det er rigtigt. Det bør også du indse, Daniel Blake.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet